Voormalig topzwemster en Bloso-voorzitster Carla Galle (73) overleden

© Ivan Put
| Carla Galle

Voormalig administrateur-generaal van Bloso Carla Galle is donderdag overleden. Ze werd 73. Dat bevestigt Sport Vlaanderen, opvolger van Bloso. Galle was ook een Belgische topzwemster en ze was de partner van de socialistische politicus Karel Van Miert.

Galle begon haar carrière als zwemster. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 1968 en zwom verschillende Belgische records. In 1991 werd ze administrateur-generaal van Bloso, de Vlaamse sportadministratie, en dat tot 2013.

Bloso (Agentschap voor de Bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie) werd in 2015 Sport Vlaanderen.

Nog in 1991 werd ze partijsecretaris van de Socialistische Partij (SP). Via familielid Marc Galle, een van de topfiguren bij de partij, was ze geïntroduceerd in de politiek. Ze werd partijsecretaris en leerde in die periode ook haar latere partner Karel Van Miert kennen.

Galle kwam in 1994 in nauwe schoentjes, in het kader van het Agustaschandaal. Ze werd aangeklaagd voor valsheid in geschrifte, samen met andere leden uit de partijtop. De SP had smeergeld gekregen van de helikopterbouwer.

Uiteindelijk werd ze in 2003 door het hof van beroep in Brussel vrijgesproken in de zaak, oordelend dat de zaak verjaard was.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?