Voormalige hongerstakers procederen maandag tegen Belgische Staat

© Belga
19/11/2021

Vijf voormalige hongerstakers zullen maandag voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel een rechtszaak aanspannen tegen de Belgische staat, vertegenwoordigd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Ze zijn van mening dat hun rechten worden geschonden omdat de staatssecretaris een in juli bereikte overeenkomst niet heeft nageleefd.

In mei gingen 470 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel, met de eis dat hun verblijf in België zou worden geregulariseerd. De hongerstaking eindigde op 21 juli, na onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de mensen zonder papieren en staatssecretaris Sammy Mahdi. De staatssecretaris verbond zich er vervolgens toe om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van de regularisatieverzoeken, in het bijzonder de verankering en integratie in België, ontvangen tewerkstellingsbeloften of de reguliere aanwezigheid in België van familieleden van de aanvragers.

Woordbreuk

Drie maanden later vielen de eerste beslissingen over deze regularisatieverzoeken, die bleken bijna allemaal geweigerd. Volgens de betrokkenen voldeden hun dossiers aan de voorwaarden die de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken in juli zelf aan de hongerstakers had uitgelegd. Een video, die vorige week openbaar werd gemaakt, getuigt hiervan, voeren ze aan.

"Niet alleen heeft de staatssecretaris zijn woord gebroken, maar ook een hooggeplaatste ambtenaar van de Staat (Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken) heeft publiekelijk gelogen en verzekerd dat er nooit een overeenkomst was geweest," klaagt de beweging Union des Sans-papiers pour la Régularisation (USPR) vrijdag aan. "Voor de rechter zullen de stakers aantonen dat de genomen beslissingen verschillende grondrechten schenden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Sammy Mahdi , hongerstakers , sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni