Voorzitter partij Islam ontslagen door Net Brussel

Abdelhay Bakkali Tahirik, hier in het midden, was een van de kopfiguren van de partij Islam. Hij raakte bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet verkozen in Stad Brussel.

Abdelhay Bakkali Tahiri, de voorzitter van de partij Islam, is ontslagen door het netheidsagentschap Net Brussel. De man werkte negen jaar bij de dienst. Hij spreekt van een politiek ontslag, Net Brussel ontkent.

Tahiri was al negen jaar aan de slag bij de netheidsdienst, die intussen een flink dossier tegen de man had opgebouwd. Tahiri deelde in 2014 tijdens de diensturen en in dienstuniform politieke flyers uit voor zijn partij Islam.

Hij had ook, toen hij promotie wilde maken en een examen moest afleggen, geweigerd om de vrouwelijke instructrice de hand te geven of te begroeten. De man verdedigde bovendien zijn partijgenoot Redouane Ahrouch, die de journaliste Emmanuelle Praet niet in de ogen wilde kijken tijdens een interview op RTL-TVI. Ahrouch moest na die tv-passage vertrekken bij de vervoersmaatschappij MIVB. Tahiri kreeg op 26 juni hetzelfde bericht te horen: hij moest vertrekken bij Net Brussel. Dat schrijft de RTBF.

Volgens Net Brussel zijn de waarden van Tahiri "onverenigbaar met die van het bedrijf, dat tientallen vrouwen heeft aangeworven in de voorbije jaren."

Tahiri zelf spreekt van een "100 procent politiek gemotiveerd ontslag" en ontkent de feiten. Hij wilde een kort geding starten bij de Raad van State, maar dat is verworpen. Tahiri wil volgens de RTBF alsnog naar de Raad van State stappen. "Ik heb vertrouwen in het gerecht maar niet in rechters of magistraten," zegt hij daarover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?