Medeoprichter Islam-partij veroordeeld voor discriminatie

Redouane Ahrouch.

Redouane Ahrouch, medeoprichter van de Islam-partij en ex-MIVB-chauffeur, is veroordeeld voor racisme. Hij weigerde vorig jaar RTL-presentatrice Emmanuelle Praet te begroeten of aan te kijken.

La Capitale meldt dat Ahrouch op 25 april werd veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf met uitstel. Het ex-gemeenteraadslid werd schuldig bevonden aan discriminatie van Emmanuelle Praet op basis van geslacht.

Tijdens het debat, dat plaatsvond op 22 april vorig jaar in het RTL-programma C'est pas tous les jours dimanche, weigerde hij Praet te begroeten of in de ogen te kijken, zelfs toen zij daar expliciet om vroeg.

“Is er een wet die verplicht om iemand de hand te schudden?", zei hij destijds. "Nee toch? Ik heb respect, daarom hoef ik nog niet iemand aan te raken. Ik luister naar haar, dat volstaat.”

Schadevergoeding

Praet voelde zich vernederd. “Ik voelde me gechoqueerd en beledigd door zijn gedrag,” liet ze achteraf weten. “Het is vernederend om zoiets mee te maken, alsof je echt niets betekent. En het ergste van al: volgens mij speelde hij geen spelletje, hij meent dat.”

De presentatrice diende een klacht in en eiste 5.000 euro schadevergoeding. De rechtbank kende uiteindelijk 650 euro toe.

Eerder verloor Ahrouch al zijn baan bij de MIVB vanwege de ophefmakende passage op tv. Later weigerde hij in De Afspraak ook Zuhal Demir (N-VA) aan te kijken. Tijdens de lokale verkiezingen van vorig jaar verloor Ahrouch zijn zetel in de Anderlechtse gemeenteraad; meer nog: zijn partij geraakte nergens meer verkozen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?