Vorig jaar 3 doden bij woningbranden in Brussel

Deze brand in de Goederenstraat maakte gelukkig geen dodelijke slachtoffers.

Het aantal dodelijke slachtoffers bij branden in Brussel is gehalveerd: van 6 in 2018 naar 3 in 2019. In heel België vielen in totaal 53 dodelijke slachtoffers te betreuren, waarvan maar liefst 18 in de provincie Henegouwen.

Ook het totale aantal dodelijke branden is lichtjes gedaald, van 56 naar 53. Bijna de helft daarvan vond ’s nachts plaats, en de meeste dodelijke branden ontstaan in huizen, eerder dan in chalets of appartementen.

Voor Brussel gaat het om drie dodelijke branden: één in een kraakpand in de Hoogstraat, één in een rusthuis in Jette en bij een brand in een flatgebouw in Etterbeek.

Een verklaring voor de halvering heeft Brusselse brandweerwoordvoerder Walter Derieuw niet. “Levensreddende rookmelders zijn in Brussel al sinds 2005 verplicht in huurwoningen in Brussel,” klinkt het. In Vlaanderen zijn die vanaf dit jaar voor alle woningen verplicht.

Vlaanderen scoort sowieso beter qua aantal dodelijke woningbranden dan Wallonië. In Henegouwen vielen afgelopen jaar maar liefst 18 dodelijke slachtoffers, en ook Luik neemt net als in 2018 een weinig bewonderenswaardige tweede plaats in.

In Limburg en Luxemburg kwam dan weer niemand om bij een brand, in Vlaams-Brabant ging het om 6 slachtoffers, waaronder twee in Dilbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?