| In het zwembad van Neder-Over-Heembeek werd het chloorpercentage met zestig procent teruggedrongen het afgelopen jaar.

Vraag naar boerkini-zwemmen nog altijd vrijwel onbestaand

JP
© BRUZZ
13/07/2018

De vraag om te mogen zwemmen in boerkini, is in Brussel vrijwel onbestaande. Dat zegt de directeur van de Brusselse baden nadat in Vlaanderen de discussie, zoals twee jaar geleden, hoog oplaait. “De uitspraak van de rechter is een godsgeschenk voor de N-VA, die de aandacht wil afleiden van het begrotingstekort,” zegt Groen-parlementslid Bruno De Lille.

Een Gentse rechter heeft geoordeeld dat het boerkiniverbod in twee zwembaden in Vlaanderen moet worden opgeheven. Het verbod op de boerkini is een uitsluiting op basis van geloof. In Brussel is de vraag om het verbod op te heffen zo goed als onbestaande, zegt de directeur van de Brusselse baden, Jean-Luc Servais. "Van de 800.000 mensen die jaarlijks de zwembaden van de Stad Brussel bezoeken, zijn er hooguit drie personen die willen zwemmen in boerkini."

Dat de discussie net nu oplaait, is niet toevallig, beweert Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) op Twitter. Eerder tweette staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat boerkini's niet thuishoren in "onze zwembaden. Weg ermee." Ook lokale fracties in Beerse, Brugge, Antwerpen en Oostenden brachten hun standpunt over de boerkini opnieuw in de media.

“De N-VA grijpt keer op keer de gelegenheid aan om te polariseren", zegt De Lille in een reactie aan BRUZZ. "Je kunt het wel oneens zijn met een uitspraak van de rechter, maar we moeten ons houden aan de wet. Nu blijkt dat er een begrotingstekort is, wordt de uitspraak van de rechter in alle gretigheid gedeeld.”

Meer kleding, meer chloor

Zwembaddirecteur Servais heeft zich nog niet verdiept in de uitspraak van de rechter, die overigens nog niet definitief is, omdat de Stad Gent in beroep gaat. Als een rechter zou oordelen dat ook in Brussel het boerkiniverbod moet worden opgeheven, zou Servais daar zeker gehoor aan geven. Hij benadrukt echter dat het huidige boerkiniverbod niets te maken heeft religieuze standpunten. “Het gaat ons om de kwaliteit van het water. Om die reden staan we ook geen bermuda’s of shorts toe."

Een einde aan het boerkiniverbod zou Servais wel in een lastig parket brengen. "We hebben het percentage chloor dat we gebruiken in Neder-Over-Heembeek vorig jaar met 60 procent teruggedrongen door de installatie van een zeer prijzige UV-uitrusting, die het water filtert. Als we boerkini's, T-shirts en bermuda's zouden toestaan, zijn we genoodzaakt om meer chloor te gebruiken, wat ten nadele is van de andere zwemmers.”

De uitspraak van een Gentse rechter over het boerkiniverbod in zwembaden is de eerste in België en strookt volgens Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia met de juridische analyse die het vorig jaar maakte. "Mensen moeten de vrijheid hebben om te dragen wat ze willen, ook in een zwembad,” licht directrice Els Keytsman toe in Knack.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, boerkini, Bruno De Lille, N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni