reportage

Vrachtwagens vol donaties voor Oekraïne stromen toe in Paleis 11

Een hangar vol gedoneerde spullen© MDC/BRUZZ

In Paleis 11 van Brussels Expo stromen sinds donderdag donaties voor Oekraïne toe vanuit heel België. Een groot aantal vrijwilligers sorteert alle giften. Maandag vertrekt al een tiende goedgevulde vrachtwagen richting Oekraïne vanaf de Heizel.

De grote hal van Paleis 11 staat vol bananendozen, Ikea-zakken, kartonnen dozen en paletten met voeding en water. Auto’s met extra materiaal stromen voortdurend toe. Alle goederen die toekomen worden zorgvuldig gesorteerd door verschillende vrijwilligers.

img_20220307_121157.jpg
© Margot De Clercq
| Sergiy Lytvyn

Andriy Pasynok en Sergiy Lytvyn, Brusselse Oekraïners, helpen al sinds het begin mee. Ze hebben heel wat connecties via hun bouw- en renovatiebedrijf en kunnen daardoor onder andere zorgen voor de vrachtwagens die alle spullen vervoeren. “De ambassade werd veel te klein voor de duizenden donaties die hier dagelijks toekomen. We zijn zeer dankbaar dat we Brussels Expo mogen gebruiken,” zegt Sergiy.

Andriy en Sergiy snellen andere mannen te hulp om een toekomende vrachtwagen uit te laden. De bedrijvigheid in de expohal is groot, er moeten vrachtwagens met donaties uit het hele land uitgeladen worden, alles moet gesorteerd worden en vervolgens moeten de hulpgoederen in andere voertuigen geladen worden.

Alle nationaliteiten

"Jong, oud, Oekraïens, zelfs Russisch..." Sergiy zag al erg uiteenlopende soorten mensen langs komen. "Dagelijks zijn er maar liefst 20 tot 30 vrijwilligers. Het is echt hartverwarmend om te zien.” Tevreden kijkt Sergiy rond. Hij leidt alles in goede banen en coördineert de vele auto’s die toestromen.

img_20220307_115338.jpg
© Margot De Clercq
| Oleksandra Skoryk (22), Oekraïense vluchteling

Oleksandra (22) is zelf nog maar een week in België. Tijdens haar vakantie in Nederland viel de Russische president Poetin Oekraïne binnen. Haar vlucht terug naar haar familie in Kiev was dus niet meer mogelijk. Een kennis van haar ouders regelde een slaapplek in Brussel. Een jong koppel in het centrum van Brussel nam haar in huis.

“Ik ben hier helemaal alleen. Mijn familieleden zijn allemaal militairen die dus niet kunnen vluchten.” Ze glimlacht om haar droevige blik wat te verbergen, en zegt dat ze het waardeert dat iedereen zich zo engageert. Uit dankbaarheid zou ze graag elke dag willen komen helpen.

Het verhaal van mannen die Oekraïne niet kunnen ontvluchten door de algemene mobilisatie liet ook Christiane niet onberoerd. De 74-jarige vrouw uit Anderlecht bracht warme dekens mee en is volop in de weer. “Een kennis van me is van Oekraïense afkomst. Haar zoon vecht mee. Ik begrijp zeer goed dat het angstaanjagend is. Als ik me gewoon maar inbeeld dat mijn eigen zoon volop in deze oorlog staat, krijg ik het moeilijk.”

Ook Virginie (38) is op post, hoewel ze geen band met Oekraïne heeft. Zij nam speciaal vrij vandaag. "Ik probeer zoveel mogelijk te verzamelen en te helpen. Ik voel me slecht als ik niets doe." Voor haar is het logisch om hulp te bieden, ze hoeft geen speciale vernoeming of erkenning, zegt ze.

brussels expo oekraïne oekraïners paleis 11 vrijwilligers.jpg
© Margot De Clercq
| Veronique (71), vrijwilliger

Bang hart

Victoria (44) woont met haar zoontje in Brussel, terwijl haar hele familie nog in Oekraïne zit. “Ik hou me druk bezig, anders pieker ik alleen maar over mijn familie. Ik spreek ze dagelijks, maar vanaf het moment dat het wat langer stil is, beeld ik me de ergste situaties in.” Zenuwachtig lacht ze terwijl ze het babykleedje streelt dat ze ondertussen al twee keer per ongeluk ontvouwde. Ze is blij is dat ze omringd is door haar gezin en kijkt naar Oleksandra. “Zij heeft hier niemand, ook dat is niet simpel.”

Andriy Pasynok
© Margot De Clercq
| Andriy Pasynok

"Zelf woon ik al 20 jaar in België," zegt Andriy die de vrachtwagens mobiliseert. "Maar mijn moeder is te koppig, ze wil niet naar hier komen. Ik zou me er veiliger bij voelen als ze naar België komt. Ze zit in het westen van het land, momenteel is het daar rustiger maar je weet nooit wat Poetin nog in zijn hoofd haalt," zegt hij terwijl hij terwijl hij z'n vinger tegen z'n hoofd heeft om aan te geven dat Poetin ze volgens hem niet alle zeven op een rij heeft.

Het is belangrijk om goed na te denken over de spullen die nodig zijn, zegt Veronique (71) uit Jette. Zij vult grote dozen met pampers en maandverband die ze zelf meenam. "Het zijn dingen waar we vaak niet aan denken." Veel van de spullen zullen in de hangar blijven en vertrekken dus niet naar Oekraïne, maar zullen hier gebruikt worden voor vluchtelingen die toekomen in Brussel. Vooral de warme kleren en dekens worden naar Oekraïne gebracht.

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?