| Het laatste feest in de New Werrie waar Fred bij aanwezig was.

Portret

Vrienden herdenken Fred: 'Door drugs achter het stuur gaat een goede man verloren'

JP
© BRUZZ
05/02/2020

Zoals elke eerste zaterdag van de maand is het karaokenacht in Taverne de New Werrie in Jette. Maar 1 februari was voor Fred het laatste feest. Onderweg naar huis laat hij het leven als een gedrogeerde automobilist hem met hoge snelheid raakt. Volgende maand komen zijn vrienden samen om hem te herinneren.

Taverne New Werrie bevindt zich op nog geen steenworp afstand van de plaats waar Frederic het leven liet. Hij zou op 9 maart 53 zijn geworden, maar bleef voor eeuwig 52. Zijn vrienden hebben zich verzameld in de taverne op de Auguste Hainautstraat. Voor buitenstaanders is dit een onbeduidend café verstopt in een Jetse winkelgalerij, voor insiders een plek waar vriendschappen worden gesmeden, onderhouden en beklonken, of waar mensen gewoon een beetje Brussels komen babbelen.

Buiten op het terras zitten drie mensen met betraande gezichten. Ook binnen is de sfeer bedrukt. Alle mensen hier hebben Fred nog gekend, zegt de 69-jarige Co, die tegen de bar leunt. "Het zijn allemaal vrienden hier." Achter de bar een reeks ansichtkaarten die herinneren aan zonniger tijden. De letters aan de muur herinneren aan waar we zijn. 'New Werrie' staat te lezen in de kleuren van de vlag van België.

Hier komt Frederic, of Fred voor vrienden, al jaren. Hij heeft Spaanse ouders, maar groeit op in deze buurt in Jette en blijft er de rest van zijn leven. Hij krijgt meerdere kinderen, en dient een tijd in het Belgische leger als paracommando. De laatste jaren heeft hij geen vaste baan, al staat hij altijd klaar om een handje te helpen in de New Werrie.

Allemansvriend

Vrienden herinneren Fred als iemand op wie ze altijd konden rekenen. "Hij heeft me geholpen over het verlies van mijn vrouw heen te komen," zegt Co, die hem al jaren kent. "We waren allebei paracommando’s, we waren meteen vrienden." Over zijn tijd in het leger wil Co het niet hebben. "Ik kan alleen spreken over de vriendschap, spreken over het verleden is te moeilijk. Maar we waren wapenbroeders, en dat betekent nog meer dan vrienden."

Jeugdvriendin Carine, die de New Werrie ook regelmatig bezoekt, herinnert zich Fred in de eerste plaats als heel sympathiek. "Hij maakte veel grapjes. Ik herinner me hoe ik samen met hem heb gewerkt in de New Werrie, en we huilden van het lachen. Hij was vrolijk, hield van Latijns-Amerikaanse en Spaanse muziek, en hij was een bon vivant."

Charly Vermeiren, die in de New Werrie optreedt onder de naam Dj Snoopy en Fred nu ongeveer een jaar kent, noemt Fred "een discrete jongen, die niet opvalt. Een simpele, goede man. Hij was geen karaokezanger, maar meer iemand die ging praten. Hij stond graag in contact met de mensen, en de mensen graag met hem. Hij was een allemansvriend, een vriendelijke mens, een mens die je bijblijft."

Zijn laatste uren brengt Fred door in het café dat hij zo vaak bezocht. Na de karaoke en het feest zijn ze nog met een aantal vrienden blijven zitten om wat na te praten. Iemand oppert nog om ergens anders iets te gaan drinken, maar Fred gaat naar huis. "Dat gaat me bijblijven, dat moment," zegt Vermeiren. "Had hij gezegd dat hij met mij in de camionette mee wilde, dan had ik rechts genomen in plaats van links, en dan was het niet gebeurd."

Bestuurder onder invloed

Fred is nog geen twee minuten van zijn stamcafé verwijderd wanneer een automobilist hem met hoge snelheid aanrijdt op het Philippe Werrieplein. De bestuurder gaat ervandoor, maar geeft zichzelf uiteindelijk aan bij de politiezone Brussel-West. Het blijkt te gaan om een 29-jarige Vilvoordenaar, die onder invloed van cocaïne reed en onder elektronisch toezicht stond.

"Vanwege een gedrogeerde gaat een goede man verloren," betreurt Co. "Mensen die drugs nemen en in de auto stappen, dat moet stoppen." Buurtbewoners denken erover om een petitie te starten voor het installeren van snelheidsbrekers, maar of dat gaat helpen weet Charly Vermeiren niet. "Wat kun je doen tegen zotte mensen, die cocaïne nemen en niks respecteren? Ze moeten strenger zijn, zoveel is zeker. Maar onze vriend is er niet meer. Dat heeft hij echt niet verdiend."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving, verkeersveiligheid , verkeersdoden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni