Vrijdag wordt aanslag op Joods Museum herdacht

© PhotoNews
| De eerste herdenking van de aanslag in het Joods Museum, in juni 2014.

Op vrijdag zal om 12 uur stipt een herdenking plaatsvinden in het Joods Museum in Brussel. Deze herdenking gebeurt precies vijf jaar na de aanslag in het museum en is ook de eerste sinds de uitspraak van het proces. Dat zegt Philippe Vansteenkiste, directeur van slachtoffervereniging V-Europe.

"V-Europe ondersteunt het Joods Museum van België bij de herdenking van de aanslag", zegt Philippe Vansteenkiste aan persagentschap Belga. "Deze herdenking zal plaatsvinden in het Joods Museum, Minimebstraat 21 in 1000 Brussel op 24 mei aanstaande om 12 uur stipt."

Volgens Vansteenkiste hebben onder meer de ministers Koen Geens (Justitie), Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) en Daniel Bacquelaine (Pensioenen) hun aanwezigheid op deze herdenking bevestigd.

Vier dodelijke slachtoffers

De aanslag op het Joods Museum van Brussel vond plaats op 24 mei 2014 en eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke, de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille Mehdi Nemmouche opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op degene die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS.

Levenslang

De man ontkende dat hij de aanslag had gepleegd, maar het Brusselse assisenhof bevond hem begin maart 2019 wel schuldig aan viervoudige moord met een terroristisch karakter en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast werd hem een terbeschikkingstelling van 15 jaar opgelegd.

Overgeleverd

Mehdi Nemmouche, werd op 17 mei 2019 overgeleverd aan Frankrijk. Volgens het federaal parket vond de overlevering plaats in uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel dat uitgevaardigd was door Frankrijk.

In Frankrijk moet Nemmouche terechtstaan voor de gijzeling van vier Franse journalisten in Syrië. Volgens de Franse krant L'Express zit hij opgesloten in de gevangenis van Meaux-Chauconin, in het departement Seine-et-Marne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?