| Het verkeer door de Canadese hoofdstad Ottawa werd een week lang geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs.

Vrijdagmiddag overleg tussen gemeenten en politie over protestkonvooi

© Belga
10/02/2022
Updated: 11/02/2022 13.03u

Er staat vrijdagmiddag om 13 uur een overleg gepland tussen lokale politiezones en gemeenten over het truckersprotest dat maandag naar Brussel zou trekken. Dat bevestigt burgemeester van Grimbergen Chris Selleslagh vrijdag. Donderdag verboden de federale regering en de Brusselse minister-president en burgemeester de optocht.

Het truckersprotest komt overgewaaid vanuit Canada. De afgelopen dagen werd er via sociale media opgeroepen om op maandag 14 februari vanuit alle provincies met zoveel mogelijk vrachtwagens en andere voertuigen af te zakken naar de hoofdstad. De actievoerders zijn het niet eens met de geldende coronamaatregelen.

Donderdag beslisten minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) om het protest te verbieden, omdat er geen aanvraag ingediend werd. Vrachtwagens die toch naar de hoofdstad komen zullen door de politie worden omgeleid naar Parking C van de Heizel.

Om voldoende voorbereidingen te kunnen treffen, staat vrijdagmiddag om 13 uur een digitaal overleg gepland. Daarop zullen al zeker delegaties van de stad Brussel, de federale politie en de politie van Brussel aanwezig zijn. Ook de burgemeester van Grimbergen Chris Selleslagh en de korpschef van politiezone AMOW, waartoe Wemmel behoort, vergaderen mee. Parking C ligt namelijk op grondgebied van Grimbergen en Wemmel.

Grenscontroles

De federale politie zal in eerste instantie in de diepte toezicht houden. "Dat betekent dat de politie aanwezig zal zijn op parkings langs grote verkeersaders, aan de grens, enzovoort," schetst woordvoerster An Berger. "Toezicht betekent dat we in contact gaan met chauffeurs, dat we hen uitleggen wat kan en wat niet kan, dat we hen eventueel begeleiden - als ze in konvooi rijden - en dat we de vinger aan de pols houden zodat we ook weten waar we bijvoorbeeld meer ploegen naartoe moeten sturen." Dat toezicht gebeurt ook aan de grensovergangen.

In tweede instantie zal de federale politie controleren, bijvoorbeeld wanneer een groep vrachtwagenbestuurders Brussel toch binnenrijdt of als interventie ergens anders nodig is.

Hoeveel manschappen de federale politie inzet, wordt niet gepreciseerd. Er worden "voldoende manschappen" achter de hand gehouden, zegt An Berger. Naast het monitoren van de sociale media, rekent de politie op informatie-uitwisseling met politiediensten van de buurlanden. "Er is veel overleg tussen diensten en constante bijsturing."

De Brusselse politie heeft donderdag al opgeroepen om de hoofdstad vanaf zondagnamiddag te vermijden met de wagen. "Wij raden nu al iedereen aan om het centrum van Brussel en de toegangswegen met de wagen te vermijden vanaf zondagnamiddag," vertelt een woordvoerster van de Brusselse politie. "We verwachten dat de betogers vanuit de Europese hoofdsteden al vanaf zondagnamiddag in Brussel aankomen," klinkt het.

Verbod in Parijs houdt betogers niet tegen

Ook in Parijs willen tegenstanders van het coronabeleid en de bijhorende beperkingen vanaf vrijdag de straten blokkeren. Ondanks het ingestelde verbod zijn vrijdag vanuit heel Frankrijk trucks en andere voertuigen op weg naar Parijs om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

De politieprefectuur van Parijs heeft donderdag nog een verbod tegen de actie uitgevaardigd. Volgens de politie is er helemaal geen betoging aangemeld en dreigen de aangekondigde acties de openbare orde te verstoren. De vrachtrijders worden gewaarschuwd dat het blokkeren van een openbare weg kan worden bestraft met boetes tot 4.500 euro en een gevangenisstraf van twee jaar. Er is beroep ingediend tegen die beslissing. Een administratieve rechtbank in Parijs zal dat beroep rond 14 uur behandelen, maar de actievoerders willen die beslissing dus niet afwachten.

Sectorfederatie distantieert zich

De Federatie Belgische transporteurs en logistiekers distantieert zich bij voorbaat van de actie. "Via pers en politie zijn we op de hoogte gebracht, maar we hebben er absoluut niets mee te maken," zegt Philippe Degraef, directeur van Febetra.

"Wat deze actievoerders precies willen is ons niet duidelijk, en blokkades behoren niet tot onze huisstijl." Degraef gmaakt zich sterk dat geen van de leden van de federatie deel zal nemen. Dat gaat om 1.800 middelgrote en grote Belgische ondernemingen. In totaal zijn er 10.000 transportondernemingen in België, maar daar zitten ook eenmanszaken bij.

Op sociale media volgen tienduizenden mensen de beweging. Hoeveel van hen maandag zullen deelnemen aan het proces is moeilijk te voorspellen. Op Telegram klinken in ieder geval oproepen om de manifestatie ondanks het verbod toch door te zetten.

BRUZZ-journaliste Jasmijn Post over vrijheidsconvooi: "Online grote mobilisatie, maar moeilijk in te schatten hoeveel mensen zullen komen"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni