Vrije baan voor nieuwe torens in Wetstraat

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
04/01/2014

Langs de Wetstraat mogen nieuwe torengebouwen komen, tot 150 en 165 meter hoog. Dat heeft de Brusselse regering beslist. De buurt zou moeten evolueren tot een gemengde wijk met ook woningen en betere openbare ruimte.

Op een van de laatste ministerraden van 2013 stemde de Brusselse regering in met de zogenaamde Zonale Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (ZGSV) voor de Wetstraat. De ZGSV is een stedenbouwkundig reglement geïnspireerd op het masterplan dat Christian de Portzamparc tekende voor de Wetstraat (het zogenaamde Stadsproject Wet).

Eerste bedoeling daarvan is de Wetstraat aangenamer te maken door verder van de straat te bouwen en meer ruimte te laten voor openbare ruimte. Dat zou komaf maken met het beklemmende effect dat is gevolgd uit de aanschakeling van gelijkvormige gebouwen.

Om het verlies aan bouwoppervlakte op de grond te compenseren, mogen promoteren hoger bouwen. Veel hoger dan vandaag. “Op gerichte plaatsen laten we uitzonderingen toe, tot 114 ter hoogte van de Maalbeekvallei en tot 150 aan de Kleine Ring”, zegt Anne De Cannière van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO). “Op het huizenblok waar de Europese Commissie een nieuw emblematisch hoofdkantoor wil bouwen, laten we zelfs 165 meter toe.”

Buurtbewoners van onder meer de Maria-Louizasquare uitten eerder al hun bezorgdheid over de plannen. De toren van de Commissie zou de hoogste van de stad en dus ook het land kunnen worden. Ter vergelijking: de Zuidertoren, al sinds de jaren 1967 onze hoogste toren, is 150 meter hoog.

12 procent woningen
Tegelijk wil het Gewest niet dat er enkel kantoren bijkomen in de Wetstraat. Er is ook sprake van voorzieningen, handelszaken en 12 procent woningen. “Het moet een gemengde en gezellige wijk worden, waar het zowel voor bewoners als werknemers aangenaam toeven is”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

De ZGSV streeft dus enerzijds naar verdichting, en anderzijds naar een vermenging van functies. Dat laatste moet de leefbaarheid verhogen, het eerste moet verhinderen dat de Europese kantoorhonger ook andere buurten zou aantasten.

“We willen niet herhalen wat er rond Schuman is gebeurd”, aldus nog De Cannière. “Neem het gebouw van de Europese Raad. Daarvoor zijn veel woningen moeten wijken. Nu bieden we uitbreidingsmogelijkheid in de hoogte binnen de bouwblokken die vandaag al helemaal door kantoren zijn ingenomen.”

Door de Wetstraat te bombarderen tot nieuwe hoogbouwwijk, zullen de Europese instellingen zich nog meer in die buurt concentreren. Van een verspreiding over de stad is dus geen sprake meer. Delta, Josaphat en het Weststation waren in een niet zo ver verleden nog kandidaten voor nieuwe Europese clusters.

De verandering van de Wetstraat is hoedanook nog niet voor de eerste jaren. Behalve twee projecten aan Maalbeek, en nog steeds vage intenties van de Europese Commissie, hebben immers nog geen projectontwikkelaars ingespeeld op de nieuwe Wetstraatvisie. Volgens de Brusselse regeringsleider kunnen we eerste werven verwachten in 2016 of 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni