Vrouwengevangenis Berkendael doet mee aan 'Prison Dance'

Door het luik van de gevangenisdeur zie je een kusmondje, gelakte nagels, wiegende heupen. Choreograaf Seppe Baeyens van dansgezelschap Ultima Vez hielp gevangenen uit onder meer het Brusselse Berkendael hun vrouwelijkheid te herontdekken in een dansvideo.

Het idee ontstond in de Vanaja-gevangenis van Finland. Vorig jaar brachten ze een zelfgemaakte dansvideo uit met de vrouwelijke gedetineerden, en meteen lanceerden ze de European Prison Dance Challenge. Daarmee willen ze andere vrouwengevangenissen wereldwijd uitdagen om ook zo’n dansvideo te maken.

De Rode Antraciet, een vzw die sport en cultuur aanbiedt in Vlaamse en Brusselse gevangenissen, nam de handschoen op. Ze riepen de hulp in van internationaal dansgezelschap Ultima Vez, dat choreograaf Seppe Baeyens afvaardigde om het danstraject te begeleiden, samen met filmmaker Pascal Poissonnier.

Het resultaat is een zeldzame blik door het luikje van de gevangenisdeuren, met een verscheidenheid aan vrouwen die met sluiers, mascara en juwelen tonen hoe ze hun vrouwelijkheid beleven binnen die vier muren. Naast Berkendael, de vrouwengevangenis van Vorst, deden ook de gevangenissen van Gent, Antwerpen en Hoogstraten mee.

Luisteren

“Tijdens de workshops zocht ik samen met de dames naar bewegingen: wat is bewegen? Waar voelt het goed? Wat druk je uit? Waar zit je vrouwelijkheid?,” zegt Baeyens in een persbericht. “Naarmate de groepsdynamiek steviger werd, het vertrouwen in elkaar en de begeleiding groeide, gingen de deelneemsters op zoek naar wat ze precies willen uitdrukken en hoe ze dat zouden doen.”

Voor de Rode Antraciet is het een manier om meer verbinding aan te gaan, en het contact tussen de gevangenis en de buitenwereld open te gooien. “Het is zo aangenaam dat er iemand de tijd neemt om te luisteren naar mij, iemand die mijn opinie ook naar waarde schat,” vertelt een deelneemster.

De video, op muziek van Nilufer Yanya’s The Florist, is onder meer te bekijken op Youtube.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?