Riadh Bahri, VRT-journalist.

VRT-journalist over Molenbeek: 'Het moet anders, of we vertrekken'

MD
© BRUZZ
05/06/2019

“Ik heb Molenbeek altijd verdedigd door dik en dun. Toen de wereld Molenbeek uitkotste bleef ik koppig volhouden. Tot nu.” Dat schrijft VRT-journalist Riadh Bahri op Twitter. Bahri is, na vijf jaar in Molenbeek, vooral het sluikstorten op straat beu. “En dan is er het feit dat mijn vriend en ik elkaars hand loslaten van zodra we vanuit Brussel-Stad het kanaal oversteken richting huis."

De Twitterpagina van Riadh Bahri, tv- en radiojournalist bij de VRT, leest als één langgerekte noodkreet. Bahri woont al 10 jaar in Brussel en kocht 5 jaar geleden een woning in Molenbeek. Maar het is pas recent dat zijn ogen echt zijn opengegaan.

“Een half jaar geleden kwam mijn vriend bij me wonen. Hij woonde tot daarvoor in het heerlijke Hasselt. Sindsdien herontdek ik Molenbeek opnieuw, door zijn ogen. Want wat hij ziet, zag ik niet meer”, schrijft hij.

In eerste instantie heeft Bahri het over het vele zwerfvuil dat zijn gemeente teistert. “Mensen gooien werkelijk alles op straat, zomaar. Omdat het kan. Omdat het wordt toegelaten.” Ook de verkeersagressie en rondhangende dronkaards zitten Bahri duidelijk hoog.

Hand loslaten

“En dan is er nog het feit dat mijn vriend en ik elkaars hand loslaten van zodra we vanuit Brussel-Stad het kanaal oversteken richting ‘thuis’”, schrijft hij. “Niels – mijn vriend – vindt dat allemaal abnormaal. Ik was het na tien jaar normaal gaan vinden.”

Voor Bahri is de maat behoorlijk vol. Hij schrijft dat, als er niets verandert, hij in 2020 Molenbeek de rug zal toekeren. “We hebben verkiezingen gehad. Ik hoop dat de Brusselse politiek eindelijk luistert naar de noodkreten uit sommige buurten en wijken. Dit MOET anders. Want anders verlaten wij in 2020 Molenbeek. Zoals zovelen voor mij. En ongetwijfeld zoals zovelen nog zullen volgen”, klinkt het.

De aanklacht krijgt behoorlijk wat bijval op Twitter. “Echt mooi dat jullie de mooie kant van Brussel appreciëren, maar dit soort problemen kunnen we niet negeren”, klinkt het bij journalist en blogger Magali De Reu. An Brusseel, ex-Open VLD en huidig directeur van de Erasmus-hogeschool, legt dan weer de link naar Anderlecht waar dezelfde problemen zich voordoen. “Maar het is niet nieuw. Ik hoorde er echter niets over tijdens de voorbije campagne.”

Ook uit de Molenbeekse politiek komen reacties. “We gaan er werk van maken en we zijn altijd bereid om jou ons netheidsplan toe te lichten”, laat Molenbeeks schepen Khadija Zamouri (Open VLD) weten. Bij N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter is de toon cynischer. “5 jaar PS-nonbeleid later is er niet veel veranderd”, haalt ze uit. Van Achter pleit voor snelle interventieteams, meer boetes en meer containerparken.

Al zorgt Bahri zelf nog voor een zalvende eindnoot. “Mijn hart ligt in Molenbeek. Soms moet je alleen heel erg luid roepen om gehoord te worden”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Riadh Bahri , zwerfvuil , sluikstorten , Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni