VRT wil via leerstoel eigen rol kritisch bekijken

© PhotoNews
| De zendmast van VRT-en RTBf aan de Auguste Reyerslaan.

Vanavond wordt de leerstoel ‘media in samenleving in transitie’ boven de doopvont gehouden. De VUB en de Ugent krijgen elk 50.000 euro om onderzoek te voeren naar de nieuwe rol van de publieke omroep in een veranderd medialandschap. “Publieke omroepen staan overal onder druk, terwijl ze meer dan ooit nodig zijn”, zegt Karen Donders (VUB).

Hoe moet de omroep de bevolking nog blijven informeren, wanneer jongeren steeds minder nieuws consumeren via traditionele media? Met de VRT-leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’ wil de openbare omroep een antwoord vinden op die vraag.

Zowel de UGent als de VUB krijgen jaarlijks 50.000 euro, geld dat de VUB zal verdelen over drie professoren die sowieso in het veld bezig zijn. De Universiteit Gent betaalt met dat geld dan weer een junior-onderzoeker.

Spanningsveld

De leerstoel komt er omdat traditionele media onder druk staan. “Het wordt almaar moeilijker voor de publieke omroep, maar ook voor commerciële mediabedrijven”, zegt mediaprofessor Karen Donders (VUB). “Enerzijds staan hun inkomsten onder druk. Anderzijds zijn ze – in tijden van polarisatie en desinformatie – meer dan ooit nodig.”

Het onderzoek dat aan de leerstoel zal verricht worden, is erop gericht om dit spanningsveld te verkleinen. “Hoe kan de publieke omroep de transitie maken van een klassiek tv- en radiostation naar een publieke en relevante mediaorganisatie?”, zegt Donders. Een van de uitdagingen daarbij is volgens Donders het bereiken van doelgroepen met een diverse achtergrond.

Het is niet de eerste media-leerstoel aan de VUB. Vorig jaar werd de leerstoel ‘Personalisation, trust and sustainable media’ opgericht door mediagroep Roularta.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?