VUB en ULB bouwen samen Leer- en Innovatiecentrum

© Twitter

Midden op de campus Pleinlaan, op de grens van de terreinen van VUB en ULB, moet over enkele jaren het Learning & Innovation Center verrijzen. Het eerste gezamenlijke nieuwbouwproject van beide universiteiten is voorgesteld samen met geldschieter Beliris.

Het Learning & Innovation Center (LIC) zal een nieuw onderdak bieden aan de wetenschapsbibliotheken van beide instellingen. Daarnaast komt er heel wat ruimte voor studie en experiment. Van stille plekken tot grote zalen voor uitwisselingsprojecten en hackatons. Allemaal uitgerust met de meest vernieuwende technologieën.

“Deze nieuwe landmark zal een extra troef zijn voor Brussel om internationale studenten aan te trekken”, aldus VUB-rector Caroline Pauwels. Het gebouw van bijna 10.000 vierkante meter moet plaats bieden aan zowat 1.000 mensen, voornamelijk studenten van beide instellingen, maar ook academisch personeel en bezoekers. (lees verder na het beeld)

Behalve een plek om te studeren, moet het ook een plek zijn voor ontmoeting. “Veel goede ideeën en innovaties ontstaan bij de koffiemachine of andere plekken waar mensen met elkaar in contact komen”, aldus ULB-rector Yvon Englert.

“Het plein voor het gebouw wordt het knooppunt van alle wegen op de campus”, klinkt het bij de architecten. “Om de link te leggen met de esplanade van de VUB zullen we een doorgang maken op de eerste verdieping van gebouw F.” (lees verder na het beeld)

De studies voor het project, dat al acht jaar in voorbereiding is, werden tot nu toe gefinancierd met geld van Beliris, het federale fonds voor Brussel. Voor de bouwkost, geraamd op ongeveer 21 miljoen euro, zou dezelfde geldbron worden aangesproken. Didier Reynders (MR), in de federale regering bevoegd voor Beliris, toonde zich bij de presentatie alvast overtuigd van het project.

Voor het ontwerp en de bouw van het LIC is een team aangesteld met de ontwerp- en studiebureaus EVR architecten, Atelier 229, Ney + partners en Arcadis. De bouwvergunning zou volgend jaar worden aangevraagd. Eind 2020 zou de werf dan kunnen beginnen. Voor de opening wordt gemikt op de begin van het academiejaar in 2022.

© EVR architecten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?