VUB en ULB hebben architecten voor bouw Usquare.brussels gekozen

© Belga
07/09/2018

De Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles hebben de associatie van architectenbureaus evr-architecten, BC Architects en Callebaut Architecten met het VK Engineering-kantoor gekozen voor de ontwikkeling van hun universitaire site Usquare.brussels. De laureaat heeft nu zes maanden om met een voorontwerp te komen.

De nieuwe universitaire site Usquare.brussels zal opgetrokken worden uit de oude Rijkswachtschool die in Elsene ligt en omsloten wordt door de Generaal Jacqueslaan, de Kroonlaan, de Fritz Toussaintstraat en de Juliette Wytsmanstraat. Vijf van de zeven gebouwen op de huidige site hebben opmerkelijke architecturale en erfgoedwaarde en worden ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Na de herstructurering zal de nieuwe universitaire site onder meer een 'fablab', een tolkencentrum, een internationaal onthaalcentrum voor studenten en onderzoekers, en een instituut voor geavanceerde studies gericht op het onthaal van buitenlandse toponderzoekers huisvesten.

De nieuwe gebouwen moeten bovendien ook nog voldoen aan de principes van duurzame ontwikkeling en van circulaire economie.

Vijf inschrijvers gingen deze uitdaging aan en kwamen met een uitdagend ontwerp. Uiteindelijk werd de associatie van architectenbureaus evr-architecten, BC Architects en Callebaut Architecten met het VK Engineering-kantoor weerhouden uit vijf inzendingen.

Het project mikt op een koolstofbalans van nul, anticipeert het volgende leven van het gebouw, stelt flexibele ruimtes voor die kunnen evolueren, en getuigt van een globale visie op de heroriëntatie van de volledige site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, VUB, ULB, Usquare.brussels, architecten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni