| Uit de resultaten van het VUB-onderzoek blijkt dat vooral Brusselse jongeren zich verbonden voelen met de stad.

VUB-onderzoek: ‘Brusselse jongeren voelen zich meer dan ooit verbonden met de stad’

GR
© BRUZZ
05/02/2021

Een VUB-onderzoek toont aan dat de Brusselse jongeren zich het meest kunnen identificeren met de hoofdstad. Meer dan met België, Vlaanderen of Wallonië. Maar volgens Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) wil dat niet zeggen dat de opdeling in gemeenschappen in Brussel moet verdwijnen. “Ik zie daar de meerwaarde niet van in.”

Over alle leeftijdscategorieën heen, voelen de Brusselaars weinig voor de deelstaten. Het is vooral de stad zelf waar ze zich verbonden mee voelen. Al duikt bij de oudere generatie wel nog vaker een link met België. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van de VUB naar identiteit.

Blanco canvas

De reden waarom Brussel het zo goed doet, ligt volgens onderzoeker Petrus te Braak in de samenstelling van de stad. “Het is een van de meest diverse steden ter wereld. Er is geen etnische meerderheidsgroep, iedereen is op een of andere manier wel een minderheid, en daardoor wordt er ook geen welbepaalde identiteit opgedrongen. Brussel is als een blanco canvas, dat eenieder op zijn eigen manier kan invullen, en dat ook zo doet”, zegt hij in De Standaard.

"Op basis van onze data voelen Brusselaars zich vooral Brusselaars. Dat strookt niet met het N-VA-voorstel"

Petrus te Braak, onderzoeker VUB

Of die vaststelling ook een politieke vertaling moet hebben, wil te Braak niet gezegd hebben. Maar hij zegt wel dat de bevindingen uit de studie botsen met het Brusselmodel van de N-VA.

“Er is het N-VA-voorstel van de Brussel-keuze, waarbij Brusselaars de keuze krijgen tussen het Vlaamse en het Waalse stelsel voor persoonsgebonden zaken. En er is het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette, waarbij Brussel een versterkt gewest wordt zonder Vlaams of Waals zeggenschap. Op basis van onze data voelen Brusselaars zich vooral Brusselaars. Dat strookt niet met het N-VA-voorstel.”

‘Nederlandstalig onderwijs in Brussel is succesverhaal’

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Ganshoren Karl Vanlouwe (N-VA) spreekt van een ‘faux problème’. “We ontkennen het bestaan van de stadsidentiteit zeker niet. Maar de aanwezigheid van de Vlaamse gemeenschap in Brussel is nodig en is tegelijkertijd ook een succesverhaal. Kijk naar de Nederlandstalige scholen die de generatie van morgen klaarstoomt. Waarom zouden we dat beginnen zien als een probleem? Dat is nergens voor nodig.”

"Waar zou Brussel bijvoorbeeld 1 miljard euro halen om zijn eigen onderwijs mee te financieren?"

Karl Vanlouwe (N-VA), Vlaams parlementslid

Karl Vanlouwe (N-VA) op het Martelaarsplein tijdens de onderhandelingen van de vlaamse regeringsvorming in augustus 2019

“Ik heb ook nog geen enkele jongere horen klagen over de keuze tussen Nederlandstalig en Franstalig onderwijs,” gaat Vanlouwe verder. Op de vraag of een Brusselonderwijs, met bijvoorbeeld lessen in meerdere talen en een multiconfessioneel perspectief, niet meer op maat zou zijn van de huidige bevolkingssamenstelling, wil het parlementslid niet echt ingaan.

“Dat zijn vage ambities die mooier klinken in theorie, dan in de praktijk. Er is in het huidige onderwijssysteem ook een plaats voor alle mogelijke religies. Bovendien vraag ik mij ook af waar Brussel 1 miljard euro zou halen om zijn eigen onderwijs mee te financieren. Dat lijkt me onmogelijk," aldus Vanlouwe nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Brusselkeuze, stadsidentiteit, Karl Vanlouwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni