CDH-lid stapt over naar MR: 'Ik wil diversiteit binnenbrengen in de MR'

© Andréa Kalubi
| Andréa Kalubi, voormalig lid van CDH, is nu bij de MR.

Andréa Kalubi, kandidaat voor de CDH voor de Europese verkiezingen van 2019, stapt over naar de Anderlechtse afdeling van de MR. Kalubi is naast politica ook sociaal expert bij Fedasil. In 2018 was ze DiasporaVote-ambassadrice.

Wat zijn de redenen voor uw vertrek van de CDH naar de RM?

Ik kwam bij de CDH op een zeer jonge leeftijd. In het begin, zelfs voordat ik de ideologie van de partij begreep, vond ik het leuk om politiek te bedrijven. Na twee jaar kon ik me niet meer vinden in de interne werking van de partij. Een interview met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, waarin werd gesproken over diversiteit en immigratie, gaf de doorslag om van partij te veranderen. Ik geloof in ondernemerschap voor jongeren, ontplooiing op het werk en de modernisering van het onderwijs. Die aspecten hebben me mee overtuigd om voor MR te kiezen.

Wat denkt u dat u nieuw gaat brengen bij de MR van Anderlecht?

Ik kom de partij versterken met mijn ervaring als activist en actievoerder in de Afrikaanse gemeenschap in België. Ik en mijn familie woonden al verschillende jaren in Anderlecht, en ik voel me erg verbonden met deze gemeente.

Ik voel me erg verbonden met deze gemmeente, ik wil me aansluiten bij de dynamiek die er heerst.
© Andréa Kalubi.
| Ik voel me erg verbonden met deze gemeente, ik wil me aansluiten bij de dynamiek die er heerst.

Wat zijn uw politieke ambities in de MR en in het bijzonder in de MR - Anderlecht?

Wat ik altijd heb betreurd in de MR, is het gebrek aan diversiteit. Met persoonlijkheden als Bertin Mampaka, Mie-Jeanne Nyanga Lumbala en Elozi Lomponda hopen we op dat vlak grenzen te verleggen. Ik wil een woordvoerder zijn voor al diegenen die zich niet gehoord, gezien of zich in de steek gelaten voelen door de politiek.

Wat hebt u als DiasporaVote-ambassadrice bereikt in deze structuur? Waaruit bestaat DiasporaVote?

DiasporaVote is een initiatief van Adyfe (African Diaspora Youth Forum in Europe). Adyfe merkte op dat jongeren uit de diaspora weinig belang hechtten aan de Europese verkiezingen, en organiseerde daarom allerlei activiteiten over de Europese verkiezingen en de plaats van de diaspora daarin. Zo organiseerden we uitwisselingen, debatten en andere evenementen. We konden ook evenementen bijwonen die in het Europees Parlement plaatsvonden en voorstellen doen aan leden van het Europees Parlement. Die gingen onder meer over de strijd tegen racisme, sociaal-economische uitwisselingen tussen Europa en Afrika, migratie en vele andere kwesties. Het is belangrijk dat de inwoners uit de diaspora belangstelling tonen voor alle verkiezingen, zelfs de Europese, om hun rechten en plichten te kennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?