VUB ontslaat antropoloog Paul Jorion

Antropoloog Paul Jorion, die vooral in de Franstalige media bekend raakte vanwege zijn analyses van de Amerikaanse subprime-crisis, zegt op zijn blog dat de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hem aan de deur zet. De redenen van zijn ontslag - te slecht Engels, het verwaarlozen van studenten en klachten van studenten - zijn volgens Jorion uit de lucht gegrepen. VUB-rector Paul De Knop bevestigt dat de betaling aan de leerstoelhouder Jorion is stopgezet, "omdat hij zijn verplichtingen niet nakomt."

Jorion wijst erop dat hij in Engeland les heeft gegeven en dat hij zijn studenten pedagogische steun verschaft. Hij zegt geen weet te hebben van welke klacht dan ook. Jorion vreest dat de universiteit van hem af wil, omdat hij er een andere visie op nahoudt en vermoedt dat de VUB zich wil conformeren aan "een pseudo-mathematisch, pseudo-wetenschappelijk" discours.

Jorion kreeg enkele jaren geleden aan de VUB de nieuwe leerstoel "Stewardship of Finance" toegewezen. Eerder gaf hij les aan de universiteiten van Cambridge, Parijs VIII en Irvine (California). Hij werkte ook als ambtenaar bij de Verenigde Naties (VN). Van 1998 tot 2007 werkte hij in het Amerikaanse bankenmilieu als specialist prijsvorming en daarvoor was hij trader.

Rector Paul De Knop van de VUB, door Belga om een reactie gevraagd, reageert vrijdagnamiddag vanuit Rome waar hij een conferentie bijwoont. "We hebben inderdaad de betaling aan Paul Jorion, leerstoelhouder van 'Stewardship of Finance' stopgezet. Het is voor het eerst dat we zo'n drastische stap zetten, maar we doen het omdat de heer Jorion zijn verplichtingen niet nakomt. Dit heeft totaal niets met ideologische meningsverschillen te maken. We hebben bij de aanstelling van Jorion gezegd dat we niet noodzakelijk zijn standpunten delen, maar dat we bewust gekozen hadden voor hem, omdat we wisten uit zijn palmares dat hij een kritische kijk heeft op de materie die hij geacht wordt te onderwijzen. Die kritische kijk mag hij zeker hebben, maar hij moet ook de pedagogische verplichtingen in verband met het doceren van de leerstof nakomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?