VUB-professor Gerrit Loots ontvangt Prijs voor Mensenrechten

HD, TDN
© BRUZZ
19/09/2019
Updated: 07/12/2019 15.13u

De jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten, een initiatief van de Liga voor Mensenrechten, gaat dit jaar naar professor Gerrit Loots (VUB) en de organisatie Jihad van de Moeders. Die eer valt hen te beurt, omdat ze doorzetten in hun strijd om kinderen van Syriëgangers en hun ouders terug te halen: “De situatie is schrijnender dan ooit tevoren”.

"Zij brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt en verdedigen een principieel standpunt gebaseerd op mensen- en kinderrechten", zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga.

Kinderen van Syriëgangers

Professor psychologie Loots stond in juni nog aan het hoofd van een humanitaire missie die een bezoek bracht aan de vluchtelingenkampen in Syrië. Loots en Jihad van de Moeders proberen er voor te zorgen dat de ongeveer veertig Belgische kinderen en hun ouders die in de kampen verblijven, zo snel mogelijk worden gerepatrieerd.

“Er zijn ondertussen al vijf Belgische kinderen gestorven. Dat is onze verantwoordelijkheid."

Gerrit Loots (professor VUB)

“De situatie is schrijnender dan ooit,” aldus Loots, “De kampen staan onder water en het is er ijskoud want de winter is begonnen. Iedere vorm van medische, voedsel en hygiëne voorzieningen zijn stilgevallen omdat het onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de kampen”.

“Er zijn ondertussen al vijf Belgische kinderen gestorven. Het bloed van die kinderen plakt aan de handen van Belgische politici, die uit angst of wraak voor wat hun ouders hebben gedaan niets ondernemen.”

Van de Liga voor Mensenrechten krijgt hij nu dus de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten 2019. Tijdens een stemming op de jaarlijkse ledendag van de Liga werd beslist dat hij en Nabila Mazouz, als vertegenwoordiger van de Jihad van de Moeders, op zaterdag de prijs in ontvangst mogen nemen.

'Onvoorwaardelijk voor mensenrechten'

Loots en Mazouz zijn dankbaar dat er met de Prijs meer aandacht gaat naar de "barre" situatie waar Belgische kinderen momenteel inzitten. " Dit is een antwoord aan een polariserend en gruwelijk systeem. We vergeten dat het om mensen en vaak zelfs om heel kleine kinderen gaat", zegt Loots. "Zij hebben onvoorwaardelijke mensenrechten, zoals iedereen, die door onze overheid met de voeten wordt getreden."

"Het is cruciaal dat Belgische kinderen met hun ouders terugkeren."

Katie Verstrepen (Voorzitster Liga voor Mensenrechten)

Loots en Jihad van de Moeders blijven proberen om de Belgische overheid ervan te overtuigen alle kinderen met hun ouders te repatriëren. "Het is cruciaal dat Belgische kinderen met hun ouders terugkeren, want in de Koerdische kampen zijn ze niet langer veilig voor de IS en andere conflicten", benadrukt Liga-voorzitter Verstrepen.

“Dit is een zwarte bladzijde in Europese geschiedenis, we voelen dat mensen met die kinderen inzitten, ook binnen de administraties van dezelfde politici die repatriëring tegen houden. We staan klaar met een team van vrijwillige artsen en psychologen om ze te halen, andere landen doen het wel, waarom wij niet?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Gerrit Loots, VUB, Jihad van de Moeders, Prijs voor Mensenrechten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie