VUB-professor Gerrit Loots ontvangt Prijs voor Mensenrechten

© Bart Dewaele
| Gerrit Loots, professor psychologie (VUB).

De jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten, een initiatief van de Liga voor Mensenrechten, gaat dit jaar naar professor Gerrit Loots (VUB) en de organisatie Jihad van de Moeders. Die prestigieuze eer valt hen te beurt, omdat ze doorzetten in hun strijd om kinderen van Syriëgangers en hun ouders terug te halen.

"Zij brengen de menselijkheid terug in een debat dat hevig gepolariseerd wordt en verdedigen een principieel standpunt gebaseerd op mensen- en kinderrechten", zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga.

Kinderen van Syriëgangers

Professor psychologie Loots stond in juni nog aan het hoofd van een humanitaire missie die een bezoek bracht aan de vluchtelingenkampen in Syrië. Vorige week presenteerde Loots de conclusies van zijn bezoek. Hij en andere experts vinden dat de ongeveer veertig Belgische kinderen en hun ouders die in de kampen verblijven, het best worden gerepatrieerd.

Van de Liga voor Mensenrechten krijgt hij nu dus de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten 2019. Tijdens een stemming op de jaarlijkse ledendag van de Liga werd beslist dat hij en Nabila Mazouz, als vertegenwoordiger van de Jihad van de Moeders, op 7 december de prijs in ontvangst mogen nemen. Jihad van de Moeders pleit net als Loots voor het terughalen van de Belgische IS-kinderen.

'Onvoorwaardelijk voor mensenrechten'

Loots en Mazouz zijn dankbaar dat er met de Prijs meer aandacht gaat naar de "barre" situatie waar Belgische kinderen momenteel inzitten. "We vergeten dat het om mensen en vaak zelfs om heel kleine kinderen gaat", zegt Loots. "Het zijn mensen met onvoorwaardelijke mensenrechten, zoals iedereen."

Loots en Jihad van de Moeders proberen ook de Belgische overheid ervan te overtuigen alle kinderen met hun ouders te repatriëren. "Het is cruciaal dat Belgische kinderen met hun ouders terugkeren, want in de Koerdische kampen zijn ze niet langer veilig voor de IS en andere conflicten", benadrukt Liga-voorzitter Verstrepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?