| Istanbul

VUB-professor mag Turkije niet in, wellicht vanwege Koerdische naam

Arnaud De Decker
© BRUZZ
07/12/2018

Een Belgische professor die vorige week naar Turkije reisde om er een lezing te geven, mocht het land niet in. Na een nacht in de isoleercel en urenlange ondervragingen werd hij zonder uitleg op het eerstvolgende vliegtuig terug richting België gezet. “Ik heb Koerdische roots, maar dat dat een reden kon zijn om mij de toegang tot het land te ontzeggen had ik niet zien aankomen”, vertelt de professor aan BRUZZ.

Begin vorige week vertrok de wetenschapper, sinds jaren verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel, richting Turkije.

“Ik moest er een lezing geven. Een lezing omtrent mijn expertisedomein, zoals ik wel vaker doe", vertelt de man, die om veiligheidsredenen liever anoniem wenst te blijven. "Ik moest overstappen in Istanboel om mijn uiteindelijke bestemming te bereiken, maar daar ben ik nooit geraakt,” legt hij uit.

“Toen het mijn beurt was aan de grenscontrole van de luchthaven, deed ik exact wat van mij verwacht werd. Ik toonde mijn Belgische paspoort, dat volledig in orde is."

“De autoriteiten in Istanbul vonden mijn naam nogal vreemd klinken, niet 'Belgisch' genoeg. Ze begonnen allerhande vragen te stellen over mijn Koerdische origine, waar mijn ouders vandaan komen, wat ik er kwam doen,...”.

"Na twee uur ondervraging plaatsten ze mij in een isoleercel. Ik mocht niemand contacteren: noch mijn familie, noch de organisatoren van de lezing die ik diezelfde dag moest houden"

VUB-professor, vastgehouden bij Turkse grenscontrole

De Turkse ordediensten namen zijn gsm af, en plaatsten de wetenschapper in een ondervragingsruimte. Daar werd hij twee uur lang hardhandig aangepakt. “Verschillende grote, imposante mannen probeerden op een zeer agressieve manier informatie van mij los te krijgen. Welke informatie ze precies wilden horen blijft mij nog steeds onduidelijk."

"Na twee uur plaatsten ze mij in een isoleercel. Ik mocht niemand contacteren: noch mijn familie, noch de organisatoren van de lezing waar ik diezelfde dag moest spreken. Daar hebben ze de hele nacht een psychologisch spel met me gespeeld: geregeld werd ik wakker gemaakt, geïntimideerd en bedreigd.” In totaal bracht de professor bijna twintig uur door in de isoleercel.

België machteloos

Uiteindelijk werd de man na een lange nacht op de eerstvolgende vlucht terug richting België gezet, naar Charleroi. Eens in België besloot hij om niet bij de pakken te blijven zitten. Hij nam contact op met FOD Buitenlandse Zaken, en legde de situatie nauwkeurig uit. “Ze reageerden dat ze niets konden doen. Dat het wel vaker gebeurde, en dat ik maar beter het Turkse consulaat in België kon contacteren om een klacht in te dienen. Ik voelde mij in de steek gelaten", zegt hij.

BRUZZ probeerde meermaals een reactie van Buitenlandse Zaken te krijgen, maar het ministerie wil niet reageren.

Volgens de website Turkey Purge, een website van jonge, anonieme journalisten die de schade in Turkije sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 in kaart proberen te brengen, zijn in Turkije zelf ruim 150.000 academici, leerkrachten, rechters en journalisten ontslagen. Banden met Koerdistan of met de bekende Turkse Islamitische denker Fethullah Gülen worden vaak aangehaald als reden voor deze ontslagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Politiek, istanboel, Turkije, VUB-docent, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni