VUB-studenten en medewerkers roepen op tot staakt-het-vuren in Gaza

© Belga
15/11/2023

Ongeveer 350 studenten en personeelsleden hebben woensdagmiddag actie gevoerd op VUB Campus Etterbeek om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de organisator van de actie 'VUB Calls for Cease Fire in Gaza' zelf. De actie werd opgezet door VUB Palestine Solidarity Network.

Bedoeling was om de VUB-gemeenschap op te roepen zich achter een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten te scharen. "Als academisch personeel en instituut is het onze verantwoordelijkheid om schendingen van internationaal humanitair recht als zodanig te erkennen, te veroordelen, en tot een onmiddellijke halt toe te roepen", aldus de actievoerders.

Maandag riep de VUB in een officieel statement al op tot een staakt-het-vuren. "Een lovenswaardige eerste stap", aldus de studenten en het personeel van de Brusselse universiteit. "Maar om te zorgen dat de oproep niet alleen hier klinkt, maar daar ook gehoord wordt, is het nodig daar ook consequenties aan te verbinden. Dit betekent dat academische samenwerkingen met Israël stop moeten worden gezet en de nadruk moet komen te liggen op Palestijnse recht tot zelfbeschikking."

Gedurende de actie waren er heel wat sprekers aanwezig, waaronder ook Palestijnse VUB-studenten Ruaa Khatib en Suheil Yassin. Ook Itamar Schachar, oprichter van 'Een Andere Joodse Stem' mocht de deelnemers aan de actie toespreken, professor Patrick Deboosere kwam spreken over het nut van een academische boycot ten aanzien van Israël.

Er werd ook een minuut stilte gehouden, vervolgens werd er Palestijnse poëzie en muziek gebracht. Op het einde van de actie werd een olijfboom geplant als symbool voor de steun aan Palestina.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni