Vuilniszakken worden opgehaald, maar niet altijd gesorteerd

afval
In Vorst bleven heel wat blauwe zakken maandag nog liggen op straat.

Net Brussel kampt door het coronavirus met een personeelstekort en moet daarom snoeien in de ophaalrondes. Vorige week vroeg de administratie de Brusselaars nog uitdrukkelijk om blauwe en gele zakken niet buiten te zetten. Deze week mag dat terug wel. Al blijft het daarbij niet zeker dat je gesorteerde afval ook zo verwerkt wordt.

Vorige week riep Net Brussel de bevolking nog op om zeker géén blauwe en gele zakken buiten te zetten. Enkel de witte zakken werden opgehaald door een nijpend personeelstekort. Deze week klinkt de boodschap anders: zet vooral wél je blauwe en gele zakken buiten.

Maar op paasmaandag verliep de afvalophaling toch niet naar behoren. In Vorst bleven heel wat blauwe zakken staan. En in andere gemeenten werden alle zakken - wit, blauw en geel - niet gescheiden opgehaald. "Alle zakken verdwijnen in dezelfde afvalwagen, in dezelfde pers, etc. Hoe dit alles nog kan worden gerecycleerd is ons een raadsel", meldt een lezer.

Ophaling verzekeren

“Onze prioriteit is nu de straten proper houden”, zegt de woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse. “We willen het ophalen van het afval verzekeren, ondanks het personeelstekort.”

Cornesse geeft toe dat in sommige gemeenten al het afval in dezelfde wagen belandt, zonder het te sorteren. “Omdat een groot deel van ons personeel zich ziek heeft gemeld, kunnen we onmogelijk dezelfde service bieden aan de Brusselaars. Vanaf deze week gaan we dat dus wel opnieuw doen wat het ophalen van het afval betreft, maar het is een feit dat in sommige gemeenten er te weinig personeel aan de slag is om ook de sortering ervan te kunnen garanderen.”

Ook de vakbonden vonden het niet correct om te zeggen dat de afvalophaling nu al opnieuw normaal verloopt. "De inzameling van de gele en blauwe vuilniszakken wordt vanaf deze maandag uitgevoerd door vrijwilligers van de netheidsdienst. Ze zijn niet gewend om vuilnisophaling te doen", aldus het VSOA. "Bovendien zullen ze werken aan extreem lange en zware rondes. Wij vrezen dat dit zal leiden tot een toename van het aantal afwezigheden op het werk om medische redenen en een toename van het aantal arbeidsongevallen", aldus de vakbond.

'Bekijken het van week tot week'

Bij Net Brussel hopen ze dat de situatie zich in de komende weken opnieuw zal normaliseren. “We bekijken het van week tot week. We merken dat er deze week al een pak meer personeelsleden opnieuw aan de slag zijn dan vorige week. We hopen dus dat we volgende maandag kunnen zeggen dat zowel de vuilnisophaling als de triage opnieuw zoals vanouds verloopt.”

Op vier april heeft het personeel van Net Brussel nog een stakingsaanzegging ingediend om de werkomstandigheden tijdens de coronacrisis aan te kaak te stellen.

Situatie per gemeente

  • Alle blauwe en gele zakken zullen opnieuw afzonderlijk worden opgehaald in Ukkel, Vorst, Ganshoren, Koekelberg, Jette, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.
  • In de gemeenten Schaarbeek, Sint-Joost, Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem, zullen de gele zakken afzonderlijk worden opgehaald, terwijl de blauwe zakken tegelijk met de witte zakken worden opgehaald.
  • De blauwe, gele en witte zakken zullen samen worden opgehaald in Molenbeek, Anderlecht, Elsene, Sint-Gillis, Berchem, Evere en in de Stad Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?