Vzw Toestand krijgt structurele ondersteuning van VGC

© Saskia Vanderstichele

De Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) kent vzw Toestand een structurele subsidie van 50.000 euro toe. De ondersteuning is een opsteker voor de organisatie die leegstaande gebouwen reactiveert, nadat het eerder een deel projectsubsidies misliep.

Begin dit jaar zag vzw Toestand haar middelen nog slinken. De projectsubsidies die ze van Vlaams jeugdminister Sven Gatz (Open Vld) ontvangt, werden gehalveerd. De toekenningscommissie oordeelde dat de vzw wat Vlaamser mag werken: "Na drie jaar experimenteren is het wel zaak om de Brusselse context te ‘overstijgen’ en volop in te zetten op de Vlaamse relevantie van dit project."

Op initiatief van Pascal Smet (SP.A), als collegelid bevoegd voor jeugd en stedelijk beleid, werd in de VGC nu beslist om vzw Toestand een structurele subsidie toe te kennen van 50.000 euro. Zo wil de VGC garanderen dat de organisatie nieuwe projecten kan blijven opzetten en niet telkens van projectsubsidies afhankelijk moet zijn. “In een stad waar ruimte voor sociaal culturele initiatieven soms schaars is, zijn organisaties als Toestand broodnodig", aldus Smet.

Recht op ruimte
De vzw Toestand vormt leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en ruimtes om tot zogeheten "Spontane Actie Zones". Lege hangars en gebouwen worden een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt. Momenteel realiseert de organisatie zulke projecten op drie locaties (Biestebroek in Anderlecht, Alleedukaai in Brussel en Marie Moskou in Sint-Gillis). 

De nieuwe subsidie geeft de vzw de mogelijkheid om vooruit te kijken en onbekommerd nieuwe kansen te grijpen, stelt coördinator Pepijn Kennis. "Op termijn dromen we van een permanent aanwezige nomadische tijdelijke stad-in-de-stad, met ruimte voor de diversiteit die onze dynamische hoofdstad rijk is. Recht op ruimte, daar blijven wij ons hard voor inzetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook