Waarom moslims op verschillende momenten de ramadan beginnen

© Pixabay
| Een maand gaat volgens de moslimkalender van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is.

De Maghrebijnse gemeenschap start op  donderdag 17 mei met de ramadan, een periode waarin moslims een maand lang vasten. Dat bepaalde de Moslimexecutieve dinsdagavond. Voor de Turkse gemeenschap begint de ramadan vandaag, op 16 mei. Allen baseren ze zich op de maan. Waarom dan dat verschil? 

De ramadan voor moslims begint en eindigt niet voor iedereen op dezelfde dag. Zo kan de Turkse gemeenschap vaak al een dagje vroeger stoppen, terwijl de Maghrebijnse gemeenschap verder vast.

Mekka

De ramadan begint en eindigt officieel wanneer de nieuwe maansikkel zichtbaar is. Hierdoor begint de vastenmaand in verschillende landen vaak op verschillende momenten. De traditionele manier om dat vast te stellen, is namelijk gewoon kijken. En de nieuwe maan verschijnt niet overal op hetzelfde moment.

Eigen waarneming

Europese moslims van Maghrebijnse origine kijken naar de stand van de maan in Saoedi-Arabië, omdat het heilige Mekka daar gelegen is. In de Maghreb houden moslims echter vast aan de eigen waarneming, waardoor er zelfs binnen de Maghrebijnse gemeenschap een groot verschil kan zijn.

Hadj_Mekka
© Pixabay
| De meeste Europese moslims baseren zich op de stand van de maan in de heilige stad Mekka.

Astronomie

De Turken hebben de empirische methode achter zich gelaten. Zij gebruiken een wetenschappelijke manier gebaseerd op de astronomie om het begin en einde van de ramadan te berekenen. Op basis van een kalender opgesteld door het overheidsorgaan Diyanet weten Turken daardoor al jaren op voorhand waar ze aan toe zijn.

Samengevat

In België houdt de Turkse gemeenschap vast aan de laatste kalender. Moslims van de Marokkaanse gemeenschap hanteren de traditionele methode. Zij kennen de exacte data niet op voorhand, en wachten op de maansikkel. Vandaar dat de Raad der Theologen, die de Moslimexecutieve adviseert, nog elk jaar bijeenkomt om het einde van de vastenmaand te bepalen. En dinsdagavond legde die het begin op donderdag 17 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?