Wapenexpert over gebruik oorlogswapens op straat: 'Meer kans op burgerslachtoffers'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
19/09/2023
Updated: 19/09/2023 16.26u

“De voorbije week waren er verschillende incidenten met oorlogswapens. Dit is een wake-upcall.” Na de dodelijke schietpartij in Anderlecht toont de korpschef van de politiezone Zuid zich bezorgd over het gebruik van oorlogswapens. Niet onterecht, want zowel voor de politiemensen als burgers is het risico op een dodelijke afloop veel groter dan bij handvuurwapens.

In de nacht van 13 op 14 september werd een 31-jarige man om het leven gebracht bij een schietpartij in de Anderlechtse Wayezstraat. Verdachten vuurden minstens 17 kogels af op het slachtoffer. “We hoorden ‘tak, tak, tak’, alsof het vuurwerk was,” getuigde een buurtbewoner. De luide salvo’s van een oorlogswapen zijn te horen op bewakingsbeelden die op enkele meters van de schietpartij gemaakt zijn. Het onderzoek van de federale gerechtelijke politie moet nog uitwijzen welk wapen gebruikt werd, maar vermoedelijk gaat het om een AK-47 of kalasjnikov.

Drugsgerelateerd geweld

Nieuw zijn dergelijke (semi)automatische vuurwapens niet in Brussel, maar ze duiken de laatste tijd vaker op, ook in de context van drugsgerelateerd geweld. Eind vorig jaar pakte de politie nog twee verdachten op in de Marollen, mannen van 19 en 25 jaar, nadat ze schoten hadden gelost met zulke wapens. In Anderlecht werd er vorige week nog geschoten in de Peterboswijk en in de Doverstraat, vlakbij de plek van de dodelijke schietpartij in de Wayezstraat.

“We zien dat mensen rondlopen met wapens die we niet zouden mogen verwachten in onze maatschappij"

Korpschef De Landsheer

“De voorbije week waren er verschillende incidenten met oorlogswapens. We zagen een stijging en waren daardoor al waakzamer,” zei korpschef van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) Jurgen De Landsheer de dag na de schietpartij in de Wayezstraat. “We zien dat mensen rondlopen met wapens die we niet zouden mogen verwachten in onze maatschappij. Dit is een wake-upcall om onze mensen zo goed mogelijk voor te bereiden.”

De korpschef toonde zich erg bezorgd om het toenemende gebruik van oorlogswapens op zijn grondgebied. Ze zijn dan ook een pak gevaarlijker dan handvuurwapens, weet kolonel Johan Gallant, hoofd van de afdeling vuurwapensystemen en ballistiek aan de Koninklijke Militaire School. “Dat heeft te maken met energie en de vorm van de kogels. Een kalasjnikov is een aanvalswapen waarvan projectielen zelfs op een grote afstand kwetsend kunnen zijn," legt hij uit. "De kogels geven veel energie af en moeten bescherming kunnen doorboren."

Kogels weerkaatsen

In een stedelijke omgeving brengt dat nog meer problemen met zich mee. Kolonel Gallant: “Er is in de eerste plaats een risico voor de bevolking. Stel dat een gangster het vuur opent met zo’n wapen. Je mag nog zo goed richten als je kan, de kans is groot dat de projectielen hun baan vervolgen en onschuldigen verwonden. Als iemand geraakt wordt, doorboren de kogels het lichaam en kunnen ze nog iemand anders raken. En als ze een huis of muur raken, kunnen ze in alle richtingen weerkaatsen.”

"Je mag nog zo goed richten als je kan, de kans is groot dat de projectielen hun baan vervolgen en onschuldigen verwonden"

Kolonel Gallant

Luitenant-kolonel Frederik Coghe over het gebruik van oorlogswapens.

Uitgezonderd de speciale eenheden gebruikt de politie zulke wapens doorgaans niet. De dienstwapens waar patrouillerende agenten over beschikken worden omschreven als verdedigingswapens. “Bij die wapens komt er minder energie vrij,” aldus Gallant. “Als iemand geraakt wordt, is de kans groot dat het projectiel in het lichaam blijft. Daarnaast zijn de kogels sterk vervormbaar. Als ze bijvoorbeeld een huis raken is er door de vervorming energieverlies, waardoor de kogel stilvalt.”

Bescherming tegen oorlogsmunitie

Dat de kalasjnikov courant is op de zwarte markt heeft te maken met het gegeven dat het een van de meest geproduceerde en gebruikte offensieve wapens is ter wereld. De vraagt blijft hoe de politie zich daartegen moet beschermen. “De politie draagt al meerdere jaren standaard scherfwerende vesten, maar die bieden geen bescherming tegen oorlogsmunitie. De speciale eenheden hebben zwaardere bescherming, maar daar kan je niet mee patrouilleren,” aldus kolonel Gallant nog.

Na de dodelijke schietpartij kondigde politiekorpschef De Landsheer extra maatregelen aan om zowel zijn agenten als de burgers te beschermen, al gaf hij uit veiligheidsoverwegingen niet meer details. “Maar voor de veiligheid van de Anderlechtenaar doen we alles.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, oorlogswapens, dodelijke schietpartij, schietpartij, drugsgeweld, Koninklijke Militaire School

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni