Waterkanon, traangas, vernielingen: voetbalvreugde overstemd door incidenten in Brussel

MG, SD
© BRUZZ
27/11/2022
Updated: 27/11/2022 18.47u

Na de WK-wedstrijd België-Marokko moest de politie zondag op verschillende plekken in Stad Brussel ingrijpen na het vernielen van deelsteps en een deelwagen. Heethoofden smeten ook met projectielen en maakten vuurtjes op de openbare weg. Een journaliste raakte gewond in haar gezicht, ander verslaggevers werden geïntimideerd, en aan de Zuidlaan zat het verkeer een tijdlang strop. De politiek riep op tot arrestaties. Herlees hieronder het verloop van de dag, die nochtans in alle rust begon en met supporters van beide ploegen die verbroederden in Gare Maritime.

19.55 uur

In totaal werd overgegaan tot een tiental administratieve aanhoudingen en één gerechtelijke aanhouding op het grondgebied van de Brusselse politiezones, laat perswoordvoerder Ilse Van de keere weten aan Bruzz. "Uiteraard zal er op basis van de analyse van het beeldmateriaal verder worden ingezet op identificatie van de relschoppers."

Omstreeks 19 uur keerde volgens de politie de rust terug. "Toch blijven er nog preventieve patrouilles aanwezig in de betrokken sectoren."

Ook het verkeer op de Zuidlaan en de Hallepoorttunnel werd terug opengesteld.

Van de keere: "Dankzij de eenheid van commando en de goede samenwerking met de verschillende Brusselse zones en de Federale politie hebben we de sector waar we zijn moeten tussenkomen kunnen beperken."

18.40 uur

Ondanks de onlusten werd op verschillende plaatsen de overwinning van Marokko tegen België op het WK voetbal gewoon uitbundig gevierd. Op Instagram waren ook beelden te zien van hoe fans met een Marokkaanse vlag rommel opruimden, steps uit de weg legden en vuurtjes doofden.

"Één stem zal gelden vandaag," schrijft Klaas Geens op Instagram. "Die van de relschoppers. Ik toon graag het einde van de troep relschoppers. Echte voetbalsupporters die de straat opruimen, het vuur doven. Ik heb ze proficiat gewenst, met hun actie én met de match."

17.43 uur

"Ik veroordeel ten strengste de incidenten die zich deze namiddag hebben voorgedaan", aldus de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter. "De politie is al hard opgetreden. Ik raad supporters dus af om naar het centrum te komen. De politie doet er alles aan om de openbare orde te bewaren", klinkt het. "Ik heb hen ook gevraagd om over te gaan tot administratieve arrestaties van de relschoppers".

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het "bedroevend om te zien hoe enkelingen misbruik maken van de situatie om rel te schoppen".

In haar tweet bedankt Verlinden de politiediensten die volgens haar "alles in het werk stellen om hier een einde aan te maken, en die er de komende dagen alles aan zullen doen om de relschoppers te identificeren".

17.35 uur

Wegens de huidige interventie roept de politie op om voorlopig het centrum van Stad Brussel en de Zuidlaan te vermijden.

17.24 uur

Beelden, gemaakt vanuit de lucht, tonen de omvang van de feiten. Ondertussen werd het waterkanon ingezet om enkele heethoofden af te koelen.

17.14 uur

Ook in het centrum smeulen kleine brandjes. Deelsteps, afval, wegmarkeringen moeten eraan geloven.

17.02 uur

Op bevel van de politie moet de MIVB een aantal lijnen tijdelijk onderbreken. Check het Twitter-account van de vervoersmaatschappij om meer details.

16.51 uur

De politie stuurde een eerste persbericht uit.

Omstreeks 15u22 werd de confrontatie gezocht met de ordediensten door tientallen personen, waarvan een deel gemaskerd, hierbij kwam de openbare veiligheid in het gedrang, aldus de woordvoerder aan BRUZZ.

Bij de confrontatie werd gebruik gemaakt van pyrotechnisch materiaal, sommigen gooiden projectielen, anderen gebruikten stokken. Er was ook een brandstichting op de openbare weg. Een journaliste raakte naar verluidt "gewond in het aangezicht door vuurwerk".

Hierop werd beslist om over te gaan tot een politietussenkomst, met inzet van sproeiwagen en traangas. Bedoeling? De groep terugdrijven richting Fontainas.

Omstreeks 15u50 werd de Zuidlaan afgesloten voor het verkeer in beide richtingen.

16.42 uur

Aan Zuid dreigde het ook even grimmig te worden: het verkeer zat strop, en onder de brug sloegen enkele kleine brandjes uit, die niet meteen gevaarlijk leken.

16.28 uur

Er circuleren al verschillende beelden over deelsteps die in vuur staan, en een deelauto van Poppy CarSharing die vernield lijkt door fans.

16.20 uur

Marokkaanse supporters mogen (blijkbaar) niet meer op het Beursplein. Politiewoordvoorder spreekt ondertussen over verschillende incidenten.

16.06 uur

Verschillende Marokko-fans lopen met de landsvlag rond de Beurs na de 0-2 zege tegen België.

16.00 uur

15.59 uur

Politie staat gereed.

8278b54e-whatsappimage2022-11-27at35735pm.jpeg

15.55 uur

De Marokkaanse Hoceima komt speciaal uit Parijs om de sfeer van de match in België op te snuiven. "We wachten hier al zo lang op. We zijn aan het sukkelen sinds 2018. We verdienen dit zo hard."

bdf1740b-whatsappimage2022-11-27at35527pm.jpeg

15.34 uur

Juichende Marokko-fans na het doelpunt van hun ploeg. België moet nu jagen op de gelijkmaker.

15.25 uur

Het afgekeurde doelpunt blijft nazinderen bij de Marokkaanse fans in Molenbeek. Een ober in café Avenida, op het Sint-Jan-Baptistvoorplein, is het niet eens met de beslissing van de VAR: "Hij heeft de bal niet geraakt." Dezelfde reactie bij een slagerij in de Graaf van Vlaanderenstraat. Toch blijft alles gemoedelijk.

3b47b874-whatsappimage2022-11-27at31505pm.jpeg

15.20 uur

Aan de Beurs lijkt het heel rustig: niets van de gekte op te merken. Wel grote aanwezigheid van de politie.

dcccb11e-whatsappimage2022-11-27at31818pm.jpeg

14.33 uur

Yassine, Anas en Hamza zijn enthousiaste supporters voor Marokko en roepen luid wanneer een schot het Belgische doel mist. "Beetje teleurgesteld, maar er is altijd nog de tweede helft." Marokko, na een eerste aarzelend kwartier, lijkt steeds sterker voor de dag te komen.

263c74c0-whatsappimage2022-11-27at23327pm1.jpeg

14.13 uur

Jerôme uit Vilvoorde en de Braziliaanse Sarah in Rode Duivels-tenue. "Vandaag supporter ik volop voor de Belgen, maar morgen doe ik dat voor Brazilië," zegt een glimlachende Sarah. Ondertussen schoten de Belgen voor de eerste keer op doel van de tegenstander. Ook Marokko schoot al eens boven de deklat; Thibaut Courtois moest niet ingrijpen.

fce4f81a-whatsappimage2022-11-27at21328pm.jpeg

14.07 uur

Rafael (11) is helemaal vanuit het Groothertogdom Luxemburg naar Brussel afgezakt voor zijn favoriete team. "Ik ben zeker dat de Rode Duivels gaan winnen." Ondertussen staat de stand nog steeds 0-0. België komt iets meer dominerend over dan Marokko.

c07e796b-whatsappimage2022-11-27at20734pm.jpeg

Rafael (11)

13.59 uur

13.48 uur

Douaa (18), Yasmina (21), Selma (11) en Ines (14) supporteren in Gare Maritime voor Marokko en schatten dat het 0-1 wordt voor Marokko. Douaa: "Ik hoop dat Marokko gaat winnen, maar als België wint zullen we ook blij zijn."

ccbe18ea-whatsappimage2022-11-27at14629pm.jpeg

Ines (14), Selma (11), Yasmina (21), Douaa (18)

13.45 uur

Er zijn momenteel al zo'n 1100 mensen aanwezig, zegt Arnaud Hoornaert, eventmedewerker bij Gare Maritime. En dat ligt in de lijn van vorige keer.

Ook de ambassadeur van de Verenigde Staten in België is klaar voor de wedstrijd van de Rode Duivels.

13.41 uur

Aan de Lemonnierlaan wordt al vuurwerk afgevuurd.

12.03 uur

“De verschillende matchen van de Belgen worden door polbru voorbereid samen met de andere Brusselse politiezones en met de federale politie," aldus perswoordvoerder Ilse Van de keere, die niet wil ingaan op de specifieke maatregelen. Politiezone Hoofdstad Elsene heeft de leiding over de organisatie voor het hele gewest, legt ze wel uit.

Politiezone West zal "exact hetzelfde doen als tijden de WK-matchen tegen Canada en Kroatië", licht commissaris François Ganseman zijn strategie toe. Dat is: verschillende patrouilles inzetten waarbij politieagenten erop gekleed zijn om de openbare orde te beveiligen bij dit soort massa-evenementen. Het grote voordeel? De afwezigheid van grote schermen. "Ik denk daarom dat het goed zal verlopen."

De eigenaar van Le Falstaff, Talaat Shoaib, heeft de shock van deze zomer toen hooligans het café vernielden nog niet verteerd. Het café zendt daarom geen WK-wedstrijden uit en schakelt vandaag extra beveiligers in.

Ook Les Brasseurs, die de wedstrijd wel uitzendt, neemt extra voorzorgsmaatregelen, zoals minder terrasmeubels en een extra persoon aan de deur voor controle.

Nog een plaats waar extra controle is aan de deur is in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in België, Michael Adler, al heeft dat weinig met het WK voetbal te maken. Adler wenst de Duivels veel geluk bij hun wedstrijd tegen Marokko.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni