Watertarieven Brussel stijgen volgend jaar met 15 procent

© PhotoNews
| De stijging is dezelfde voor zowel de huishoudelijke klanten als voor professionelen en bedrijven.

De watertarieven in het Brussels gewest zullen volgend jaar met 15 procent stijgen. Dat meldt waterbedrijf Vivaqua woensdag. De Brusselse regering kent wel een sociale tegemoetkoming toe aan kwetsbare gezinnen. Zij zien hun factuur dalen.

De Brusselse regulator voor energiemarkten Brugel heeft de prijsstijging dinsdag goedgekeurd. De stijging is dezelfde voor zowel huishoudens als voor professionelen en bedrijven. Klanten zullen binnenkort wel 30 kalenderdagen krijgen om een factuur te betalen, tegenover 15 nu.

Voor kwetsbare gezinnen gaat de factuur echter omlaag. Het gaat om meer dan een op de vier huishoudens. "De Brusselse regering heeft beslist om vanaf 2022 een sociale tegemoetkoming te financieren voor meer dan een kwart van de Brusselse huishoudens die het moeilijk hebben om hun waterfactuur te betalen," klinkt het in een persbericht.

De berekening van de facturen zal voortaan ook lineair gebeuren in plaats van progressief (vandaag neemt de prijs per kubieke meter geleidelijk toe, in de toekomst niet meer). Dat is ook positief voor kwetsbare gezinnen, hun waterverbruik ligt vaak hoger door de aanwezigheid van lekken of oudere huishoudelijke apparaten.

Indexering

Volgens Vivaqua moest de prijsstijging doorgevoerd worden omdat de inkomsten de kosten niet meer dekten. In 2020 bedroeg de totale schuld van Vivaqua 877 miljoen euro. Het bedrijf wijst naar het feit dat de waterprijs in Brussel tussen 2014 en 2019 niet geïndexeerd werd. In die periode veranderde de prijs dus niet.

In 2020 en 2021 werd wel een indexering doorgevoerd. Volgens het waterleidingbedrijf komt de prijsstijging daarom overeen met “een inhaalbeweging van de niet-verkregen indexeringen van 2014 tot 2019.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?