| De dienst neonatologie van het UZ Brussel rustte elke couveuse uit met een webcam, zodat ouders hun kindje kunnen blijven zien.

Het UZ Brussel installeert webcams in elk bedje van de dienst neonatologie, de dienst waar prematuurtjes verzorgd en opgevolgd worden. Op die manier kunnen ouders en familieleden hun kind blijven zien, want gewoon bezoek wordt vaak beperkt.

Anders dan baby's die gezond en op tijd worden geboren, moeten te vroeg geboren kindjes op een aparte dienst liggen voor extra verzorging. De ouders raken dus al onmiddellijk na de geboorte gescheiden van hun kind, een zware emotionele last om te dragen.

Daarom plaatste UZ Brussel webcams op de couveuse, met toestemming van de ouders. Zo kunnen de ouders hun kind na bezoekstijd blijven volgen. Op die manier is er toch een zeker contact mogelijk tussen de ouders en de baby.

"Wanneer ouders naar huis gaan, maken ze zich vaak zorgen of hun kindje het wel goed stelt. Dankzij de webcam kunnen zij via een beveiligde website inloggen op zowel een pc, tablet als een smartphone om hun baby permanent te zien wanneer het in de couveuse ligt," zegt professor Filip Cools, diensthoofd neonatologie van het UZ Brussel.

In het UZ Brussel zijn alle 28 bedjes op de dienst Neonatologie uitgerust met een webcam. Het project kost zo'n 85.000 euro, waarvan een groot deel betaald werd via fondsenwerving en sponsering van bedrijven. Het ziekenhuis laat weten dat ze nog steeds op zoek zijn naar gulle schenkers, om het project mee te financieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , UZ Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni