Week van het Nederlands: van symposium tot slam

© Flanders Today

Een week lang zijn er ook in Brussel tal van activiteiten rond het Nederlands. Dat gaat van een theatervoorstelling, over een symposium tot een poetry slam.

Het is de eerste keer dat de Taalunie een Week van het Nederlands organiseert. Nog tot 19 oktober zijn er tal van activiteiten rond taal in Nederland, Vlaanderen en Brussel. Die hebben de bedoeling om de meerwaarde van het Nederlands in de verf te zetten.

Concreet kan u in Brussel bijvoorbeeld naar een theatervoorstelling over geluk of een symposium over taal- en spraaktechnologie. DeBuren organiseert dan weer de Dag van de Literatuurkritiek. Verder ook een meer traditionele literatuuravond, maar ook het Belgisch kampioenschap Poetry Slam. Dat gaat door in MuntPunt. Ook in de Rand zijn activiteiten gepland. Alle details over de evenementen via de website weekvanhetnederlands.org.

Ook online gebeurt een en ander. Zaterdag is bijvoorbeeld de website dialectloket gelanceerd. Die illustreert de variatie van de Nederlandse taal aan de hand van informatieve teksten, digitale woordenboeken, geluidsfragmenten, video's en taalkaarten.

Verdubbeling
In Brussel zat het Nederlands lange tijd in het verdomhoekje, maar de interesse voor de taal groeide de laatste jaren aanzienlijk. Het beste bewijs is dat het aantal mensen dat zich inschrijft voor lessen Nederlands verdubbelde.

Het succes heeft in de eerste plaats te maken met het belang van meertaligheid op de arbeidsmarkt. "Mensen zien het Nederlands vooral als een middel om werk te vinden en vooruit te komen in het leven", zegt Gunther Van Neste, directeur van het Agentschap Inburgering en Integratie.

Daarnaast speelt ook de relatieve communautaire vrede een rol. "Voor mensen van vreemde afkomst speelt de communautaire context sowieso niet, en bij Franstalige Belgen zien we dat de interesse voor lessen Nederlands afneemt als de communautaire spanning oploopt."

Bekijk hieronder het studiogesprek met Gunther Van Neste.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • De obesitas-epidemie: kwart Brusselse kinderen te dik
  • Adriana Costa Santos leidt vrijwilligersoperatie in Maximiliaanpark
  • De laatste week van Jean-Pierre Bruneau
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
deze week
  • Children of the revolution: Wiels remembers the lost art of Sophie Podolski
  • Laurence Vielle & Els Moors: dichters op ronde
  • Mathilde Renault: Chanteuse inspirée par la nuit
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
Neem een abonnement
Lees ook