Rammstein tijdens de Europe Stadium Tour 2022 op 3 augustus 2022 in Oostende

| Rammstein tijdens de Europe Stadium Tour vorig jaar in Oostende.

Weinig protest verwacht bij drie Brusselse concerten Rammstein

Eva Christiaens
© BRUZZ
02/08/2023

Brussel maakt zich op voor drie concerten van de Duitse metalband Rammstein. Die werd tijdens de tournee in Berlijn en Wenen recent op protest onthaald omdat zanger Till Lindemann beschuldigd is van seksueel misbruik. Voorlopig zijn in Brussel geen acties gepland. “Dat wil niet zeggen dat de fans er niet mee bezig zijn,” zegt media-expert Frederik Dhaenens.

De concerten vinden donderdag, vrijdag en zaterdag plaats in het Koning Boudewijnstadion, goed voor zo’n 150.000 fans. De Brusselse politie voorziet voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen, want groot protest verwachten ze niet. “Op dit moment is er nog geen aanvraag binnengekomen, maar onze diensten blijven uiteraard aandachtig,” zegt Robin De Becker van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Bij eerdere concerten van Rammstein deze zomer kwamen wel actievoerders opdagen aan de arena’s. In Berlijn ging het om zo’n 300 manifestanten, in Bern en Groningen telkens enkele tientallen en in Wenen bijna tweeduizend. Er circuleerde in Duitsland ook een online petitie met ruim 75.000 handtekeningen om de concerten van Rammstein af te gelasten. In Oostenrijk vroeg ook de minister van Vrouwenzaken daarom.

Aanleiding zijn verschillende meldingen over seksueel misbruik door frontman Till Lindeman. Hij zou meerdere vrouwen hebben gedrogeerd en aangerand na concerten in het verleden. In Duitsland loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar die beschuldigingen. Maar ondanks het protest gingen alle geplande concerten gewoon door. Dat is in Brussel niet anders. En op enkele stemmen in de media na, zoals Brutus-bassist Peter Mulders bij Studio Brussel, is de tegenstand hier veel stiller dan in Duitsland.

Vrouwenbeweging Campagne Rosa, die in Wenen wel mee kwam protesteren, zal zich in ons land beperken tot een bericht op sociale media. Dat melden zij aan BRUZZ.

“Het is altijd makkelijker om moreel verontwaardigd te zijn over artiesten die je niet graag ziet”

Frederik Dhaenens, professor mediastudies UGent

“Rammstein is een Duitse groep, waardoor het thema daar harder leeft. Voor Belgische fans is het wellicht verder-van-hun-bed,” zegt professor mediastudies Frederik Dhaenens (Universiteit Gent), gespecialiseerd in populaire cultuur en seksualiteit. “We weten ook nog niet of de beschuldigingen effectief kloppen en tot een veroordeling zullen leiden. Ik vermoed dat veel fans, die een nauwe relatie hebben opgebouwd met de zanger en de groep, niet onmiddellijk staan te springen om hen meteen te laten vallen. Het is altijd makkelijker om moreel verontwaardigd te zijn over artiesten die je niet graag ziet.”

Al denkt Dhaenens niet dat alle fans zonder gewetensproblemen naar het concert zullen trekken. “Veel mensen hebben hun ticket gekocht voor deze verhalen kwamen bovendrijven. Het is niet omdat zij nog altijd opdagen of omdat je geen protest ziet, dat het voor hen niet wrang kan aanvoelen,” zegt Dhaenens. “Wellicht keuren velen dit gedrag zeker niet goed en zijn zij aan het nadenken over wat ze ermee moeten als de feiten kloppen. Want dan moeten zij ook uitmaken hoe ze zich willen verhouden tot de muziek, en of ze er nog naar zullen luisteren.”

Brusselse medewerkers

Voor publieke figuren is dat een andere vraag, vindt Dhaenens. “De kans dat deze beschuldigingen waar zijn, is er zeker. Dan lijkt het me voor politici slimmer om een afwachtende houding aan te nemen. Het is verstandig om nu al afstand te nemen en het onderzoek te laten lopen.”

Brussels burgemeester Philippe Close (PS), een gekende hardrockfan, zal door agendaproblemen in elk geval niet aanwezig zijn bij de concerten. De Stad Brussel heeft wel 245 tickets per concertavond verdeeld over de eigen medewerkers, 735 in totaal. Zo gebeurt dat ook bij andere concerten in het stadion, zegt bevoegd schepen Benoit Hellings (Ecolo).

“Op dit moment volgen wij de lijn van andere steden: sinds het begin van de tournee is geen enkel optreden afgezegd, aangezien het onderzoek nog loopt,” zegt zijn woordvoerster Romane Deleuze. “Twintig procent van alle tickets zijn trouwens gekocht door buitenlanders. Zij komen in Brussel winkelen, slapen in onze hotels en gaan hier op restaurant.” Schepen Hellings blijft zelf wel thuis, zegt Deleuze nog. “Uit solidariteit met de mogelijke slachtoffers, maar het is ook niet zijn muziekstijl.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Muziek, Rammstein, Benoit Hellings, seksueel misbruik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni