Werden daklozen Zuidstation verplaatst voor bezoek Merkel?

Donderdagochtend organiseerden de politie en netheidsdiensten een grote opruimactie aan het Zuidstation. De daklozen die daar al dagen liggen moesten weg, hun spullen en matrassen werden in beslag genomen en er werd grondig gekuist. Het bezoek van Duits bondskanselier Angela Merkel aan Brussel kan er mogelijk iets mee te maken hebben.

Al dagen vinden een dertigtal daklozen onderdak aan de overdekte tramhaltes aan het Zuidstation, schreef BRUZZ gisteren. Het gaat voornamelijk om vluchtelingen die na de afbraak van de ‘jungle’ van Calais hun weg naar Brussel vonden. Onder hen zijn ook vrouwen en kinderen.

Tot donderdagochtend, omstreeks 9 uur, de politie samen met de netheidsdiensten ter plaatse kwam. De daklozen moesten weg en hun matrassen werden in beslag genomen. Gevraagd naar uitleg verwees de politiezone Zuid gisteren eerst naar de federale politie, vandaag corrigeert de woordvoerster van de lokale politie Marie Verbeke die informatie.

“Het waren wel degelijk onze agenten die ter plaatse kwamen. Het ging om een opruimactie, de daklozen protesteerden ook niet bij de evacuatie. Wij blijven hen verwijzen naar de opvangcentra, waar nog steeds bedden zijn, maar veel van hen willen daar niet naartoe. Het is niet zo dat we ze zomaar verjagen.” Daklozenorganisatie Samusocial bevestigde gisteren dat het maar 3 mannen had weten overtuigen om mee te gaan naar het federaal opvangcentrum in Haren.

"Wir schaffen das"
Het was de eerste opruimactie van de politie in het nieuwe jaar, en de timing ervan laat niet veel aan de verbeelding over. Even later kwam immers de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan in Brussel om een eredoctoraat van de KU Leuven en de Universiteit Gent in ontvangst te nemen. Die ceremonie speelde zich af vlakbij het Zuidstation, in het evenementencentrum The Egg in de Barastraat. Het zou verklaren waarom de daklozen net gisteren plaats moesten ruimen en de gang in allerijl werd opgeblonken.

“Ik weet niet of dat de reden is voor de opkuisactie”, zegt Marie Verbeke van de politiezone Zuid. “Vorige winter lagen er ook daklozen aan het Zuidstation, toen hebben we ze daar ook weggehaald.” Het ging wel om de eerste actie van het jaar, aldus La Dernière Heure, die ook de link legt met het bezoek van Merkel. De daklozen keerden overigens na enkele uren al opnieuw terug naar hun plek aan het Zuidstation, ook zonder hun matras. "We zullen vanaf nu regelmatig langsgaan", aldus Verbeke.

Pijnlijk detail: Merkel kreeg het eredoctoraat van de Vlaamse universiteiten omwille van haar “wir schaffen das”-uitspraak, waarmee ze Europa aanmoedigde om de vluchtelingenstroom op te vangen. De daklozen die aan het Zuidstation liggen, zijn voornamelijk vluchtelingen uit de jungle van Calais. Ze wachten naar eigen zeggen op een kans om de oversteek naar Engeland te maken.

Merkel bezocht tijdens haar passage in Brussel ook nog de Grote Markt, waar ze nog nooit eerder was geweest, om erna met premier Michel te eten in het restaurant Taverne du Passage in de Sint-Hubertusgalerijen. Op het menu stonden garnaalkroketten, een sole meunière en een chocolademousse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?