Wereldberoemde hacker te gast in Anderlecht

© VUB
| Lieven Standaert, coördinator van FabLab Brussels en docent aan de VUB, nodigde de legendarische hacker Mitch Altman uit.

De VUB nodigt de hacker Mitch Altman uit. De Amerikaan wordt wel de grondlegger van hackersspaces genoemd, en komt dinsdagavond spreken over het belang van collectieve werkplaatsen in het Fablab in Anderlecht.

Mitch Altman reist de hele wereld rond om ‘hackerspaces’ te promoten. Zelf is hij mede-oprichter van Noisebridge, één van de eerste collectieve werkplaatsen voor hackers. In een hackerspace komen mensen met interesse in computers, technologie, wetenschap en digitale kunst samen om ideeën uit te wisselen, of gebruik te maken van het beschikbare materiaal, zoals 3D-printers of lasercutters.

Zelf is Altman ook hacker en uitvinder. Zijn bekendste uitvinding is de TV-B-Gone. Dat is een afstandsbediening met maar één functie: elke tv waar dan ook uitzetten. Via zijn bedrijf Cornfield Electronics verkoopt hij het apparaatje. Wie zin heeft om de TV-B-Gone na te maken, kan dat gewoon doen. De handleiding om de TV-B-Gone te maken is namelijk 'open source’, een belangrijk principe voor hackers.

MitchAltman
© VUB
| Mitch Altman.

Fablabs en hackerspaces

Ook in Brussel bestaan er verschillende fablabs of hackerspaces. Molenbeek telt met Hackerspace Brussels (HSBXL) en Micro Factory twee plaatsen waar regelmatig workshops en lezingen plaatsvinden en designers, meubelmakers en programmeurs gebruik maken van de ruimte en de materialen. Daarnaast zijn er nog de aan de universiteiten verbonden fablabs UrLab en FabLabXL, en het Anderlechtse Fablab bij Recy K.

“Fablabs gaan over empowerment: niet langer genoegen nemen met de producten die je kunt kopen, maar ze verbeteren en aanpassen naar eigen wensen", vertelt Lieven Standaert van Fablab, waar de lezing plaatsvindt. "Daarna - en dat is belangrijk – kan je die kennis over hoe je het gedaan hebt delen met anderen.”

Altmans's lezing ‘Hacking: rethink technologies in collaboration’ gaat over de makersbeweging en het belang van open-source technologie. Na afloop volgt een workshop van The Junk Robot Club, waarbij deelnemers worden uitgedaagd om met zo min mogelijk materiaal een robot in elkaar te knutselen. 

Mitch Altman: hacking, rethink technology in collaboration
Fablab, Anderlecht, 13/2, 18.00 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?