World Scout Jamboree 2023 Belgium via Facebook

Wereldjamboree voor scouts blijft doorgaan ondanks hitteproblemen

© Belga
06/08/2023

Vertegenwoordigers van de deelnemende landen hebben zaterdag beslist dat de Wereldjamboree in Zuid-Korea blijft doorgaan, ondanks de enorme hitte en het afhaken van Britse en Amerikaanse scouts. Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt intussen dat ze, "naast verhalen over hitte en vreemd eten, overwegend positieve ervaringen en verhalen" opvangt van Belgische deelnemers.

De wereldjamboree duurt van 1 tot 12 augustus en brengt 43.000 padvinders tussen 14 en 17 jaar uit bijna 160 landen bijeen, onder wie ook een honderdtal Brusselaars. Het is het grootste internationale jeugdkamp ter wereld en wordt al sinds 1920 om de vier jaar in een ander land georganiseerd. Dit jaar echter zorgden hevige regenval en extreme hitte - rond de 35 graden met uitschieters tot 38 graden - al voor heel wat problemen op het evenement.

Op 2 augustus meldde het Franse persagentschap AFP al dat zo'n 400 scouts ziek geworden waren door de warmte en ook tijdens de openingsceremonie werden al meer dan 100 mensen onwel. Daarop werden al onder meer een aantal programma's opgeschort, bussen met airconditioning en koud water gestuurd en liet het organisatiecomité weten meer verpleegkundigen en artsen in te zullen schakelen.

129a1f3c-wereldjamboree3.jpg

Niettemin verliet de Britse scouts vrijdag al het terrein van de Wereldjamboree vanwege de hitte. Later volgden de scouts van de Verenigde Staten hun voorbeeld.

De World Organisation of the Scout Movement riep de plaatselijke organisatie op om "alternatieve" opties te bekijken om het evenement, met tienduizenden jongeren, vroegtijdig te beëindigen. Bij de organisatie bestond daarom de vrees dat nog landen zich zouden terugtrekken.

"Gunstige prognoses"

Maar volgens Zuid-Koreaans premier Han Duck-soo kan de Wereldjamboree blijven doorgaan. "De vertegenwoordigers van de deelnemende landen hadden een vergadering en beslisten om door te gaan met het evenement, zonder pauze", zei hij op een persbriefing. Hij bevestigde ook "voldoende" steun van de Zuid-Koreaanse regering, die al meer dan honderd bussen met airconditioning liet aanrukken, zevenhonderd personeelsleden om douches en ander sanitair schoon te houden, en zestig extra gezondheidswerkers.

Ook de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen bevestigt dat het vertrek van de Britse en Amerikaanse scouts geen impact heeft op de beslissing van de Belgische scouts om op post te blijven. Woordvoerder Jan Van Reusel zegt dat de inschatting is gemaakt op basis van "goede condities en gunstige prognoses op vlak van bevoorrading, hygiënische maatregelen, weersomstandigheden, medische ondersteuning en voorziene noodprocedures".

"We blijven ook vanuit deelnemers, naast verhalen over warmte en vreemd eten, overwegend positieve ervaringen en verhalen over activiteiten opvangen", voegt hij nog toe.

a5af339f-wereldjamboree4.jpg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , wereldjamboree , scouts , hitte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni