Wereldprimeur: gezonde baby uit ingevroren eierstok

Wereldprimeur voor het Erasmusziekenhuis van de ULB: voor het eerst is een jonge vrouw op een natuurlijke wijze bevallen van een kind uit een eierstok die op jonge leeftijd bij haar was weggehaald.

Een 27-jarige vrouw is moeder geworden nadat op jonge leeftijd, voor de puberteit, een eierstok was verwijderd en ingevroren. Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction heeft die wereldprimeur van het Anderlechtse Erasmusziekenhuis bekendgemaakt, waarna het nieuws vandaag een hoofdpunt was bij internationale media als de BBC en The Guardian

Beenmergtransplantatie
Haar identiteit is geheim, maar wel is bekend dat de vrouw van Congolese origine is en op 11-jarige leeftijd naar België kwam. Ze leed aan een zware vorm van sikkelcelanemie en kon alleen geholpen worden met een beenmergtransplantatie. Daarvoor moest ze chemo- en radiotherapie krijgen, wat in de meeste gevallen onherstelbare schade toebrengt aan de eierstokken. Daarop gaven haar ouders de toestemming om een eierstok operatief te verwijderen en in te vriezen.

"Het meisje was toen 13 jaar en 11 maanden oud", zegt gynaecologe Isabelle Demeestere van het Erasmusziekenhuis in De Standaard. "Ze had wel al enige borstontwikkeling, maar ze had nog niet gemenstrueerd."

Na de beenmergtransplantatie bleek haar overblijvende eierstok niet te werken. Na tien jaar liet de inmiddels jonge vrouw weten zwanger te willen raken en werden ontdooide delen van de ingevroren eierstok geënt op de niet-werkende eierstok. "Het resterende deel bewaren we voor later", zegt dokter Demeestere. 

Eerste partner onvruchtbaar
Vijf maanden na de terugplaatsing begon de vrouw spontaan te menstrueren. Dat het toch nog drie jaar duurde voor ze zwanger werd, had niets met haar medische situatie te maken. Haar eerste partner bleek onvruchtbaar, fertiliteitsbehandelingen faalden. Ze gingen uit elkaar. Zwanger raken lukte met haar tweede partner spontaan. In november 2014 werd een gezonde jongen van 3,14 kilo geboren. 

Volgens de artsen van het ULB-ziekenhuis is het best mogelijk dat de vrouw nog eens spontaan zwanger wordt. Mogelijk is jong eierstokweefsel met nog een grote voorraad follikels beter tegen het proces bestand.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?