Wereldrecord meertalig voorlezen gebroken in Schaarbeekse bibliotheek

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 25 en zondag 26 februari 2023
Updated: 26-02-2023 - 18:09

In de bibliotheek Bib Sophia in Schaarbeek is zondagvoormiddag het Guinness Wereldrecord Meertalig Voorlezen ('most languages used in a reading relay') gebroken. Kinderen en ouders van scholen in de buurt lazen het boek 'Meneer René' van gevierd jeugdauteur Leo Timmers in 65 verschillende talen. Het vorige wereldrecord stond op naam van Qatar, met 55 talen.

De wereldrecordpoging was een initiatief van de Bib Sophia, de Schaarbeekse scholen en vzw Foyer. In elk van de 65 talen werd één zin voorgelezen van het boek, en tussen de talen mocht er maximum tien seconden wachttijd zijn. Een jury van experts, bestaande uit professoren en medewerkers van de universiteiten van Gent, Antwerpen, Brussel, en Louvain-la-Neuve, en professionele vertalers van de Europese instellingen, oordeelde of de taal correct was.

"Voor ons is het wereldrecord een kers op de taart, maar zelfs zonder record was dit een zeer geslaagde dag", zegt Schaarbeeks schepen van Nederlandstalige Cultuur en Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen). "We wilden vooral de rijkdom aan talen die onze gemeente kent, positief in de kijker zetten. Kinderen mogen trots zijn op hun thuistaal."

Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister voor de Promotie van Meertaligheid, was ook enthousiast over het project: "We proberen meertaligheid zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, en zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang. Dit initiatief toont hoe meertaligheid echt leeft bij onze bevolking."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?