| De klimaatmars van 10 oktober 2021.

Wereldwijde Klimaatstaking trekt vrijdag door Brussel

© Belga
23/03/2022

De klimaatactivisten van Fridays for Future en Youth for Climate Belgium organiseren vrijdag een nieuwe Global Climate Strike. De wereldwijde klimaatstaking staat in het teken van klimaatrechtvaardigheid, zodat winsten niet boven mensen worden gezet.

"#PeopleNotProfit", dat is de slogan van de nieuwe wereldwijde klimaatstaking. De klimaatbetogers willen tijdens deze staking de wereldleiders aan hun beloofde 'klimaatreparaties' herinneren. Ze eisen dat er een einde komt aan de greenwashing die de landen in het Noorden opvoeren, terwijl de landen in het Zuiden daar het slachtoffer van zijn. De klimaatstrijd mag geen klassenstrijd zijn, benadrukken ze.

De klimaatactivisten laten vrijdag hun stem horen in de straten van Brussel tijdens een mars die van het Albertinaplein aan de Kunstberg naar het station Brussel-Zuid trekt. Vanaf 13 uur verzamelen de betogers om dan om 14 uur te vertrekken.

Aan het einde van de mars zijn er onder meer speeches van de Sri Lankaanse activist Shanthuru Premkumar en de 16-jarige Oekraïense vluchtelinge en activiste Arina Bilai. Voor de organisatie is het zelf afwachten en moeilijk in te schatten of er veel deelnemers zullen zijn, maar ze hopen op zowat 5.000 aanwezigen.

Verkeershinder

De Brusselse politie zorgt voor de omkadering van de betoging en heeft zo drukke dagen, met ook nog de Europese top aan Schuman en de komst van Amerikaans president Joe Biden. Het parcours van de klimaatmars loopt vooral door de binnenstad en kan daar mogelijk voor plaatselijke files zorgen. Ook het bovengrondse openbaar vervoer kan hinder ondervinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni