De vreedzame manifestatie Blacdk LIves Matter van zondag 7 juni 2020 werd ontsierd door relschoppers.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | De vreedzame manifestatie Black Lives Matter van zondag 7 juni 2020 werd ontsierd door relschoppers.

Werkgroep buigt zich over betere bescherming van handelaars bij betogingen

GR
© BRUZZ
15/06/2020
Updated: 15/06/2020 11.18u

Verschillende handelaars vragen aan het Brusselse stadsbestuur om beter beschermd en begeleid te worden tijdens (grote) betogingen. Op die manier willen ze beter voorbereid zijn op massaprotesten, zoals dat van de Black Lives Matter-beweging van een week geleden. Die bijeenkomst ontaardde in rellen, met gesneuvelde winkelruiten tot gevolg. Er is ondertussen een werkgroep opgericht om de eisen van de handelaars om te zetten in concrete maatregelen.

Om te voorkomen dat ze bij massabetogingen in de toekomst opnieuw averij oplopen, willen handelaars dat de samenwerking met de politie en de begeleiding versterkt wordt. Daarmee hopen ze niet langer het slachtoffer te zijn van eventuele rellen tijdens massaprotesten.

Een week geleden werden tientallen ruiten van uitstalramen ingegooid in de nasleep van het Black Lives Matter-protest op het Poelaertplein. Het was voor veel handelaars de figuurlijke druppel. “Met de manifestaties van de gele hesjes werden we nog gewaarschuwd wanneer duidelijk werd dat de situatie uit de hand liep. Maar tijdens de rellen die volgden op het Black Lives Matter-protest stonden we alleen,” zegt Laurence Wens, die in de Naamsestraat een winkel uitbaat, aan La Dernière Heure.

'Schrik zit er goed in'

“De stad zegt dat het de schade zal vergoeden. Dat is goed, maar voorkomen is beter dan genezen, en dus willen we dat de samenwerking met de politie opgedreven wordt.” Wens vreest dat de slechte aanpak van de rellen klanten zal afschrikken om nog in Brussel te komen winkelen.

“Op deze manier vermoorden we de heropstart van de Brusselse economie. Heel wat van onze klanten komen van buiten de stad. De schrik zit er nu goed in dat zij nu twee keer zullen nadenken vooraleer ze in het weekend beslissen om in Brussel te komen winkelen,” aldus Wens nog.

'Werkgroep opgericht om situatie aan te pakken'

Verschillende kleine ondernemers zitten volgende week woensdag samen met het Brusselse stadsbestuur. "We begrijpen dat de handelaars zich grote zorgen maken. Er is een werkgroep opgericht om het probleem aan te aanpakken. Die moet een plan van aanpak opstellen. De blauwdruk daarvan zal volgende week al een eerste keer doorgesproken worden met de getroffen handelaars" zegt schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Veiligheid, Black Lives Matter-protest, handelszaken, bescherming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie