White Star houdt op te bestaan

voetbalbond white Star BRUZZ 1523 voetbalbond white Star BRUZZ 1523
© Ivan Put
© Ivan Put

Het doek is gevallen voor White Star. Nadat de Belgische voetbalbond (KBVB) de club uit de tweede amateurklasse eerder bedreigde met schrapping omwille van achterstallige schulden, is de Eerste Kamer van de Brusselse rechtbank vandaag wel overgegaan tot vereffening. Dat betekent simpelweg dat White Star ophoudt te bestaan.

Het zwaard van Damocles hing al een tijdje boven voetbalclub White Star en is nu ook definitief gevallen. De rechtbank oordeelde dat White Star er niet in geslaagd is zijn schuldbemiddelingstraject succesvol te doorlopen.

De club beloofde tegen uiterlijk 26 september van dit jaar de helft van zijn schulden ten aanzien van drie organisaties af te lossen, maar dat lukte niet. De Eerste Kamer van de Brusselse rechtbank zag zich dan ook genoodzaakt de ontbinding van White Star op te leggen.

Eerst nog gered door Bico
Het is al de tweede keer in vier jaar tijd dat de club in financiële moeilijkheden verkeert. In april 2013 stond het water ook al aan de lippen bij White Star, maar toen werden ze gered door John Bico die daarvoor geld zou hebben gebruikt van een investeringsgroep uit Dubaï. Niemand kreeg de eigenaar daarvan, ene Jamal Bin Ferah, echter ooit te zien.

De ambitie lag na de overname hoog, met een plaats in de eerste klasse als doel, maar licentieproblemen veroordeelden de Brusselaars na de kampioenstitel in 2016 tot een verblijf in de amateurklassen.

Stadionoorlog
Naast het gebrek aan financiële middelen, geraakte de Brusselse club uit de tweede amateurklasse ook verwikkeld in een oorlog om het Edmond Machtensstadion met stadsgenoot RWD Molenbeek. Die strijd werd door Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) beslist in het voordeel van RWDM, waardoor White Star zonder voetbaltempel kwam te zitten.

Sinds die dag zou de ploeg van White Star nog twee keer een grasmat betreden, waarvan de laatste keer in de Beker van België. Op 13 augustus werden ze in de derde ronde met een pandoering uitgeschakeld door Sporting Brussel (0-8).

Bij de club is niemand bereikbaar voor commentaar. Het bestuur lijkt met de noorderzon te zijn verdwenen en ook de website is reeds verwijderd. Op sociale media zijn er wel nog accounts terug te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?