Wie vuurwerk afsteekt, riskeert GAS-boete

© Peter Forret
| Als particulier vuurwerk afsteken mag in Brussel niet.

Wie zelf vuurwerk wil afsteken in Brussel denkt daar best twee keer over na. Dat is namelijk in het hele gewest verboden voor particulieren, ook op privé-eigendom. Wie zich er toch aan waagt, riskeert een GAS-boete.

Dat verbod is niet nieuw, maar enkele Brusselse gemeentes sturen wel een herinnering uit naar de bewoners. “Je mag enkel vuurwerk afsteken als je een specifieke toestemming hebt,” legt politiewoordvoerder Olivier Slosse van de zone Brussel Hoofdstad - Elsene uit “Dat verbod geldt ook op privé-eigendom.”

Het verbod geldt trouwens niet enkel voor vuurpijlen, maar ook onder andere voor Romeinse kaarsen, klappers of rotjes.

Al geeft Slosse wel toe dat er geen specifieke controles op zijn. “Maar als een patrouille het tegenkomt zullen die uiteraard wel reageren,” zegt hij. Wie het toch probeert, riskeert een GAS-boete. In Brussel-Stad kan die oplopen tot 350 euro.

De politiezone Noord (Schaarbeek, Sint-Joost en Evere) voert sinds midden december wel gerichte controles uit in winkels. "Als wij daar vuurwerk aantreffen, wordt dat in beslag genomen," laat de woordvoerder van de zone weten.

'Risico op brand'

De brandweer waarschuwt ook dat vuurwerk afsteken niet zonder risico is. “Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een vinger of een hand verliest. Bovendien kan je vuurpijl ergens verkeerd belanden en brand veroorzaken,” aldus Walter Derieuw van de Brusselse brandweer.

Wie toch wil genieten van een lichtspektakel, kan daarvoor terecht aan het Atomium voor het traditionele nieuwjaarsvuurwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?