Wielerfanaat brengt vintage wielertruitjes opnieuw uit

© Magliamo

Al sinds zijn kindertijd is Diederik Degryse gefascineerd door wielersport. Een vijftiental jaar geleden begon hij zelf vintage fietsen en wielertruitjes te verzamelen. Met Magliamo brengt hij die nu opnieuw uit.

“Al op erg jonge leeftijd was ik geboeid door wielrennen. In onze familie was het de gewoonte om samen naar de klassiekers en de grote Rondes te kijken. Zelf was ik vooral fan van Freddy Maertens. Al lachte mijn familie me daarmee een beetje uit. Hun idool was Eddy Merckx”, begint Degryse.

“Waar mijn liefde voor Maertens vandaan kwam, weet ik niet goed. Maar ik herinner me wel dat die groene trui waar hij zo vaak in reed me als driejarige enorm fascineerde.”

“Toen ik iets ouder was, wilde ik absoluut zelf een koersfiets. Maar mijn vader vond het te gevaarlijk. Daarom moest ik ietwat gegeneerd op een gewone fiets naar school. Een koersfiets was voor ons wat de iPhone voor de huidige jongeren is”, vertelt Degryse.

Toen de handelsingenieur een vijftiental jaar geleden omwille van blessureleed niet meer mocht tennissen en voetballen, greep hij zelf naar de fiets.

“Zo is mijn interesse voor vintage racefietsen ontstaan. Ik begon ze te verzamelen, net als de truitjes. Op een bepaald moment had ik wel twintig fietsen, nu zijn het er nog een vijftal. Ook van de typische truitjes bouwde ik een verzameling uit. Het mooiste is er één van Molteni, dat Eddy Merckx hoogstwaarschijnlijk in de Giro van 1976 droeg. Dat het een echt is, kan je zien aan de wereldkampioenstrepen op de kraag en de mouwen”, vertelt Degryse.

Zacht en comfortabel
Intussen runt de wielerliefhebber sinds enkele maanden zijn bedrijf Magliamo – een samentrekking van het Italiaanse maglia (trui) en amo (ik hou ervan) - vanuit een appartement aan de Brusselse Louizalaan.

“Aangezien die oude truitjes makkelijk een paar honderden tot zelfs een paar duizenden euro kosten, en er slechts een beperkt aantal beschikbaar is, kan het grote publiek ze niet meer kopen. Omdat ik dat jammer vond, heb ik besloten om ze zelf terug op de markt te brengen”, vertelt Degryse.

“Bovendien is er op dit moment veel interesse voor retrowielrennen, en alles wat ermee samenhangt.” Samen met Dagmara Stephan, een Canadese textielontwerpster die ook in Brussel woont, ontwikkelde Degryse de eerste collectie.

“Dankzij mijn eigen verzameling weet ik perfect welke modellen het goed doen, en dus hebben we ons daarop toegelegd. Voor de productie heb ik eerst in België een bedrijf gezocht, maar bepaalde borduurtechnieken en het werken met flock bestaan hier niet meer. Daarom ben ik uiteindelijk in Lodz beland.”

In dat Poolse mekka van het breigoed zocht Degryse een bedrijf dat de kennis over de verschillende technieken in huis had, en met kwalitatieve materialen werkte. “We hebben er bewust voor gekozen om onze truitjes net als in de jaren 1960 en 1970 volledig uit merinowol te maken.

Dat maakt ze niet alleen zeer zacht en comfortabel, maar het zorgt er ook voor dat je ze zowel in de winter als in de zomer kan dragen. Want merinowol heeft een thermoregulerend effect, en laat de huid ademen. Daarom verwerken meer en meer hedendaagse wielermerken opnieuw merinowol in hun kledij.”

Beste klant
Enkele maanden na de lancering omvat de collectie niet alleen replica’s van de vintage truitjes, maar ook enkele afgeleide producten zoals T-shirts, petjes en gillets. “Alles is te koop via onze webshop, in enkele winkels en op wielerevenementen zoals L’eroica in Italië of Spanje.''

''Al zie ik ook een toekomst in het gewone modecircuit, waar retro momenteel erg in is. Je kan de truitjes perfect aandoen om op café of naar een feestje te gaan. Zo droeg ik vorige week zelf op een feestje in Berlijn mijn persoonlijke favoriet, de Boule d’or. Dat een sigarettenmerk vroeger sport mocht sponsoren, is eigenlijk ongelooflijk.”

Op amper vijf maanden tijd bouwde Degryse een internationaal netwerk uit. “Momenteel is Magliamo te koop in België, maar we hebben ook klanten in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook uit de wielerwereld komen positieve reacties. Zo zijn Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck elk peter van een deel van de collectie, en is Bradley Wiggins mijn beste klant. Hij kocht maar liefst zes truitjes in één keer”, lacht Degryse.

Vintage diederik 2 BRUZZ 1527
© Mogliamo

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • (Dé)livrés à domicile: le bonheur devant la porte
  • Hoe corona cultureel en culinair overleven?
  • Galerie Grafik verspreidt liefde in tijden van corona
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement