Wijkcontracten moeten buurten in Anderlecht en Schaarbeek opwaarderen

© google
| Lehonplein Schaarbeek

Net zoals Sint-Gillis slepen Anderlecht en Schaarbeek een wijkcontract van de Brusselse regering in de wacht. De opwaardering van de wijken Bizet en de helling tussen de Groenstraat en de Poststraat zou een belangrijke hefboom moeten zijn om de levenskwaliteit van de Brusselaars te verbeteren.

Hoewel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sinds 1993 gebruikmaakt van wijkcontracten, betreft de keuze voor Bizet een primeur. De buurt in Anderlecht is een kwetsbare, achtergestelde wijk die ingesloten ligt tussen het kanaal en de Bergensesteenweg. Uit het ingediende dossier blijkt de noodzaak om te investeren in huisvesting, de renovatie van straten en groene ruimtes. Een kwalitatief hoogstaande openbare ruimte zou de sociale cohesie en het gemeenschapsleven ten goede komen, waarmee Bizet de omliggende wijken zou kunnen bijbenen.

De buurt rondom de helling tussen de Groenstraat en de Poststraat in Schaarbeek daarentegen kreeg al eerder wijkcontracten toegekend. Toch blijft de herwaardering van deze zone in Schaarbeek prioritair: de zeer dichtbevolkte wijk heeft een pertinent gebrek aan groene ruimtes en kreunt onder de vraag naar meer sociale woningen. De herinrichting van de openbare ruimte zal het meest zichtbaar zijn aan het Lehonplein en het Koningin-Groenpark. "Zowel indicatoren die wijzen op een bevolking in moeilijkheden als meerdere grootschalige projecten die samenvallen, maken de buurt bijzonder interessant", aldus minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Territoriale Ontwikkeling en Stadsvernieuwing.

Beide gemeenten krijgen een subsidie van 142.500 euro toegekend voor de uitwerking van hun programma en een budget van 14.125.000 euro voor de uitvoering ervan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?