| Willem Bongers-Dek, de nieuwe directeur van deBuren.

Willem Bongers-Dek is nieuwe directeur deBuren

TRO
© BRUZZ
14/06/2019

Het Vlaams-Nederlandse huis voor cultuur en debat, deBuren, stelt de Nederlander Willem Bongers-Dek aan als nieuwe directeur. "Ik wil meer mensen naar ons huis trekken", zegt de opvolger van Wim Vanseveren, die per 1 september begint.

Bongers-Dek (34) werkt al tien jaar voor het Vlaams-Nederlandse huis deBuren, dat in de Leopoldstraat gehuisvest is. Hij verzorgt de literaire programmering sinds 2009 en werd in 2014 al adjunct-directeur. Hij werkte dus al lange tijd samen met huidig directeur Wim Vanseveren, die na vijf jaar afscheid neemt.

"Ik heb al tien jaar mooie dingen meegemaakt bij deBuren", reageert Bongers-Dek tegenover BRUZZ. "Ons huis focust op debat en cultuur. Literatuur is daarbij altijd sterk vertegenwoordigd, bijvoorbeeld met onze schrijfresidentie in Parijs. Bij literatuur ligt ook mijn grote interesse."

Bongers-Dek komt uit Noord-Brabant en studeerde Nederlandse taal en cultuur in Utrecht, Antwerpen en Sheffield. Hij woonde in het verleden in Brussel, maar is inmiddels verhuisd naar Antwerpen.

Participatie en cocreatie

"Ik ben heel blij met de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden onder Wim Vanseveren", zegt Bongers-Dek over zijn komende uitdaging. "Maar een nieuwe directeur betekent uiteraard dat het huis ook een nieuwe richting uit kan gaan. Ik wil nog meer inzetten op cocreatie en participatie. Ik wil meer mensen naar ons huis trekken."

Afscheidnemend directeur Vanseveren wenst hem veel succes: "De nauwe samenwerking tijdens de afgelopen vier jaar bewees voor mij dat Willem uit het goede hout gesneden is. Hij bezit zowel de competenties als het warme hart om de organisatie scherp en relevant te houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , culture , deBuren , willem bongers-dek , wim vanseveren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni