Wilmès: incident Brusselse politie en Duits Europarlementslid 'rechtvaardigt' onderzoek

© Wikimedia Commons
| Pierrette Herzberger-Fofana is 71 jaar geleden geboren in Mali, en is Duits Europarlementslid voor Die Grünen.

Het incident met het Duitse Europarlementslid Pierrette Herzberger-Fofana rechtvaardigt een onderzoek. Dat stelt premier Sophie Wilmès in een brief aan Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli. Het parlementslid met Afrikaanse roots zegt slachtoffer te zijn geweest van politiegeweld in Brussel en heeft klacht ingediend.

Herzberger-Fofana had vorige week in de plenaire zitting verklaard dat ze brutaal was aangepakt door de politie toen ze aan het station Brussel-Noord een foto nam van agenten die twee zwarte jongeren lastig vielen. "Ik beschouw dit als een discriminerende daad met racistische intentie", zei het 71-jarige parlementslid met Afrikaanse roots.

Herzberger-Fofana diende klacht in wegens politiegeweld. Ze kreeg steun van voorzitter David Sassoli, die in een brief aan Wilmès maatregelen vroeg. In haar antwoord aan Sassoli schrijft Wilmès nu dat de teneur van de feiten een grondig onderzoek "rechtvaardigen".

Het Brusselse parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend. "Dit zal toelaten om licht te werpen op de zaak", zei ze. In afwachting, en "om het onderzoek zo vlot mogelijk te laten verlopen" zouden alle betrokken partijen moeten afzien van publieke verklaringen, aldus de premier. Wilmès belooft Sassoli alvast het parlement te informeren over de resultaten van het gerechtelijk onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?