Witte woede dinsdag op straat

Enkele duizenden werknemers uit de social profit worden dinsdag in de hoofdstad verwacht voor een betoging. Ze eisen dat de volgende regeringen in de sector blijven investeren. De vakbonden verwachten 5.000 tot 10.000 betogers.

Voor crèches, ziekenhuizen en jeugdzorg zal er volgens de vakbonden geen impact zijn. Al vele jaren bestaat in de sector een regeling waarbij vooraf afspraken gemaakt worden. "Het gaat hier om de politieke component, niet om het lastigvallen van de bevolking", zegt Mark Selleslach, nationaal secretaris van LBC-NVK non-profit.

Selleslach verwacht dinsdag 5.000 à 8.000 actievoerders in Brussel. Nationaal sectoraal verantwoordelijke non-profit bij het ACLVB Tommy Jonckheere verwacht zelfs 8.000 tot 10.000 betogers. Bedoeling is de volgende regeringen te wijzen op de nood aan blijvende investeringen in plaatsen, maar ook in personeel.

'30-urenweek'

"De komende jaren moeten 30.000 à 40.000 mensen worden vervangen die op pensioen gaan. Het gaat om verplegend en verzorgend personeel, opvoeders, enzovoort. Er zullen serieuze inspanningen nodig zijn om meer mensen naar de sector te leiden", aldus Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van de socialistische vakbond, vrijdag.

De vakbonden bepleiten onder meer maatregelen om mensen langer aan het werk te houden. Zo vragen ze een geleidelijke arbeidsduurvermindering naar 30 uur per week, zonder loonverlies. "In eerste instantie voor de oudere werknemers", aldus Bauwens. De start van de betoging vindt dinsdag plaats aan het Brusselse Noordstation, om 10.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?