Woluwelaan krijgt tram

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
13/03/2013
Mobiel Brussel heeft de bouwaanvraag ingediend voor de verlenging van tram 94 tot aan metro Roodebeek. Een uitstekende gelegenheid om de Woluwelaan over de volledige breedte aan te pakken. Het openbaar onderzoek is voor april.

Tram 94 biedt vandaag al een snelle verbinding in de groene zuid-oostelijke rand van Brussel dankzij de recente aanleg van de tramlijn langs de Vorstlaan. De MIVB heeft altijd de bedoeling gehad om de lijn, die stopt aan het trammuseum, door te trekken langs de Woluwelaan tot de kantoorwijk Marcel Thiry. Dat is ook voorzien in het net goedgekeurde beheerscontract. De MIVB-lijn kan er aansluiten op de tangentiële tramlijn die De Lijn in de rand rond Brussel wil aanleggen.

Zopas heeft Mobiel Brussel de bouwaanvraag ingediend voor het stuk tussen het trammuseum en metro Roodebeek. Daarvoor heeft Sum Projects in 2007 het voorontwerp getekend. Vooraf was er discussie over waar de tramlijn zelf moest komen. Aan de kant van de woonwijken lijkt ideaal. Niet alleen wonen daar de meeste mensen, er zijn ook tal van scholen, bedrijven, luxesupermarkt ROB en winkelcentrum Woluwe Shopping. Maar lokale politici als burgemeester Willem Draps (MR) zagen dat niet zitten. Ook het midden van de Woluwelaan behoorde tot de mogelijkheden. Maar dan moest de Woluwetunnel dicht.

De MIVB en het Brussels Gewest kozen uiteindelijk voor de weg van de minste weerstand. De tramlijn komt langs de kant van de Woluwe, en het bijbehorend park- en natuurgebied. Dat biedt de mogelijkheid om de tramlijn aan te vullen met groene wandel- en fietspaden. En veel buurtprotest valt er niet te verwachten. Maar voor de meeste tramreizigers is het sneu. Die zullen nu de drukke Woluwelaan moeten oversteken. De tram buigt wel af aan de Paul Hymanslaan zodat wie naar het winkelcentrum of naar metrostation Roodebeek wil aan de 'goede kant' van de boulevard zit.

Ook de Woluwelaan zelf wordt aangepakt. Om genoeg plaats te maken voor tram, fietsers en voetgangers, en om het snelle autoverkeer te milderen zullen de autovakken een tik versmald worden.

Het nieuwe beheerscontract van de MIVB, met de geplande investeringen voor de komende jaren, wordt woensdag voorgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni