Woontoren als stadspoort in Kuregem

© Buro II & Archi + I

City Gate wordt de komende jaren een van de belangrijkste stadsontwikkelingsprojecten van Citydev, de vroegere Gomb. Het project omvat 250 middenklassewoningen, een sportzaal en een crèche op de grens van Kuregem en de Anderlechtse industriezone. In eerste fase gaat het om 118 woningen, onder meer in een gebouw met twaalf verdiepingen.

In de zuidelijke uithoek van Kuregem, niet ver van het Zuidstation, gaat Citydev de komende jaren een heuse nieuwe stadswijk uit de grond stampen. Voor de eerste fase van City Gate is vorige maand een promotor en architect aangeduid. Dat vernam brusselnieuws.be.

De eerste fase omvat 118 woningen en 750 vierkante meter handelsruimte in de nu nog verlaten driehoek tussen de Tweestationsstraat, de Dokter Kubornstraat en de Goederenstraat. De woningen worden verdeeld over drie gebouwen rond een binnentuin. Blikvanger is een bescheiden toren met twaalf verdiepingen.

De keuze voor hoogbouw is ingegeven door de locatie langs een belangrijke invalsweg en vlakbij een spoorbrug. “De toren markeert de toegang tot de stad en geeft bewoners de kans om boven de brug uit te kijken”, zegt Benjamin Cadranel, topman bij Citydev.

Lees verder onder het beeld.

© Marc Gysens

Volgend jaar moet de bouwvergunning binnen zijn. Tegen 2018 zou de werf afgerond worden. Ondertussen werkt Citydev ook al aan een tweede fase. Die voorziet in nog een 130-tal woningen, een crèche en een polyvalente sportzaal . Daarnaast komt er ook een flexibel gebouw dat zowel kan dienen voor woningen, kantoren als ateliers voor productieve activiteiten. Voor dat vernieuwende concept, een primeur voor Brussel, wordt gekeken naar een Amsterdams voorbeeld.

Nieuw plein
De gebouwen komen op percelen langs de Goederenstraat en de Grondelsstraat. Behalve nieuwe gebouwen krijgt de wijk achter de vroegere Veeartsenijschool ook nieuwe openbare ruimte, met bredere stoepen, meer groen en een heus plein ter hoogte van de dubbele spoorbrug van de Grondelsstraat.

“City Gate is een erg belangrijk project voor ons”, vertelt Cadranel. “Niet alleen omwille van de omvang, maar ook door de combinatie van functies. We bouwen een nieuw stukje stad, met zowel woningen, als voorzieningen en economische activiteit. Zo leggen we de link tussen de residentiële stad en de industriële stad. Net zoals we dat momenteel doen met de Tivoliwijk in Laken.”

Citydev denkt ook al na over een derde fase van City Gate. Daarvoor hoopt het bijkomende gronden te verwerven aan de overkant van de spoorweg (links op het kaartje hieronder, dat de percelen van de eerste en tweede fase aanduidt).

De buurt zag de laatste jaren al aanzienlijke investeringen zoals de herontwikkeling van de oude stelplaats van De Lijn in 150 woningen (ook een project van Citydev), de renovatie van de oude Veeartsenijschool tot lofts en het bedrijven- en evenementencentrum The Egg in de Barastraat. De komende jaren staan vooral aan de andere kant van de spoorweg grote projecten op stapel, onder meer rond het Biestebroekdok.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?