Woonwagenbewoners vinden geen thuis meer: ‘21ste-eeuws racisme’

© BRUZZ
| Woonwagens in Neder-Over-Heembeeck

De gemeenschap van Brusselse woonwagenbewoners trekt aan de alarmbel. Tientallen families zullen donderdag worden verdreven uit de Dantestraat in Anderlecht, zonder zicht op een nieuwe thuis. “Wij zijn al meer dan 100 jaar Belgen, maar toch beschouwt men ons nog steeds als vreemdelingen.” Ondertussen wijzen Gewest en gemeentes naar elkaar.

In het Brussels Gewest bestaan er niet veel terreinen voor woonwagenbewoners. De weinige die bestaan, zijn meestal in privéhanden. Gewestelijke terreinen worden nooit langer dan een paar maanden aan een stuk ter beschikking gesteld. Gemeentelijke standplaatsen zijn er al helemaal niet.

Nochtans bieden bevoegd minister Fremault (CDH) en minister-president Vervoort (PS) gemeentes financiële ondersteuning aan wanneer ze een terrein vrijmaken. Geen enkele gemeente lijkt hier evenwel in geïnteresseerd.

Sterker zelfs, komende donderdag moet een groep woonwagenbewoners vertrekken uit de Dantestraat in Anderlecht. De gemeente stuurde de politie naar de site en laat haar ontruimen, onder andere wegens hygiëneproblemen. Anderlecht vraagt ook aan de terreineigenaar om nadien alles af te sluiten om een nieuwe bezetting te voorkomen.

Kop in het zand

Er bestaat hierover dus een zekere weerzin bij de gemeentes. Dat bevestigt ook Groen-parlementslid Arnaud Verstraete. “Enigszins begrijpelijk, want je wint daar als burgemeester weinig mee. De woonwagens zijn niet populair bij buurtbewoners, omdat er soms wel degelijk overlast mee gepaard gaat.”

Verstraete ondervroeg Vervoort afgelopen vrijdag nog over de kwestie. “Maar ook hij doet in wezen niets. Er worden ook geen gewestelijke terreinen vrijgemaakt en als dat wel zou gebeuren moet de betrokken gemeente ook groen licht geven. We zitten aan beide kanten met een kop-in-het-zandbeleid.”

Racisme

Die struisvogelstrategie komt er volgens Koen Geurts van vzw Foyer net nu de nood het hoogst is. “De laatste 15 jaar is het aantal standplaatsen voor woonwagenbewoners in Brussel gehalveerd, terwijl de woonwagenbevolking zowat verdubbeld is,” aldus Geurts. “Maar het Brussels Gewest doet niets en de gemeentes gaan door met uitdrijvingen, terwijl er in Vlaanderen heel wat gemeentes zijn die wel een goede werking hebben gevonden.”

De woonwagenbewoners laten een algemene boodschap achter bij Foyer. “Wij zijn al meer dan 100 jaar Belgen, maar toch beschouwt men ons nog als vreemdelingen. We zijn dit racisme in de Europese hoofdstad van de 21ste eeuw beu. Wij vragen eindelijk stabiele terreinen om te leven!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?