Woonzorgcentra 'verontrust', maar hopen snel beloofde testmateriaal te krijgen

© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Woonzorgcentrum Evere.

De woonzorgcentra hopen het testmateriaal dat hen beloofd werd dringend ter beschikking te kunnen krijgen, want het is essentieel dat er snel meer getest kan worden. "We zijn verontrust dat het beloofde materiaal nog niet is aangekomen."

De federale regering had woensdag bekendgemaakt dat bewoners in woonzorgcentra met symptomen van COVID-19 stelselmatig getest zouden kunnen worden. Donderdagavond kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bovendien aan dat er werk zou worden gemaakt van testen in woonzorgcentra waar er nog geen besmetting is.

Maar vrijdagavond rond 18.00 uur is er van het beloofde testmateriaal nog geen spoor, zo klinkt het bij Zorgnet-Icuro. "Hier is nog niets aangekomen. Het verontrust ons wel dat we 's avonds nog altijd niets gezien hebben van het materiaal dat ons tegen de middag was beloofd", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet.

Zorgnet-Icuro wil dat er niet enkel werk wordt gemaakt van voldoende testmateriaal, maar ook van een "dubbele teststrategie" in de woonzorgcentra. Dat houdt in dat er niet enkel getest wordt in woonzorgcentra waar uitbraken zijn, maar ook in andere centra.

"Binnen de woonzorgcentra moet maximaal getest kunnen worden", klinkt het ook bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die spreekt namens de woonzorgcentra van de lokale besturen. Dat moet bovendien niet enkel bij de bewoners, maar ook bij het zorgpersoneel gebeuren, zo wordt daar benadrukt.

Geen tests voor zorgpersoneel met milde symptonen

Woordvoerster Nathalie Debast wijst erop dat er momenteel geen test uitgevoerd worden op zorgpersoneel dat milde symptomen vertoont zonder koorts. Ook VLOZO, dat de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt, haalt aan dat die bijkomende tests noodzakelijk zijn.

"We zijn momenteel in discussie met de overheid over de mogelijkheid om inwoners op de kamer te laten wanneer er een uitbraak is", zegt woordvoerder Philippe Vanstapel. "Dat is een maatregel die we niet graag toepassen, maar sommige instellingen vinden dat wegens het gebrek aan bescherming en testmateriaal noodzakelijk. Het zou voor ons veel gemakkelijker zijn als we zouden weten wie corona heeft, en wie niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?