Woordvoerder Sharia4Belgium aangehouden, website offline

Fouad Belkacem, de woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium is aangehouden. Hij had een haatvideo verspreid na de relletjes afgelopen weekend in Molenbeek, en wordt beschuldigd van inbreuken op de antidiscriminatiewetgeving. Minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) wil zijn nationaliteit afnemen. De organisatie heeft het over 'onderdrukking door een gestaporegering'.

Belkacem is vanmorgen in zijn woning in Boom opgepakt en nu ook aangehouden. Dat bericht de VRT en wordt door het Antwerpse parket bevestigd. Belkacem verspreidde na de onrust in Molenbeek, die er kwamen nadat een vrouw in nikab gearresteerd werd, een video. Daarin zou worden opgeroepen tot haat jegens niet-moslims. Hij wordt ook aanzien als een belangrijke aanstoker van de onlusten in de kanaalgemeente.

Belkacem werd begin mei al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf hem toen twee jaar cel, waarvan een effectief, voor het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en het belagen van Vlaams Belangpoliticus Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Hij liep ook al eens tegen de lamp voor inbraak.

"Het parket heeft de aanhouding van de verdachte gevorderd omwille van
het manifest recidivegevaar", verduidelijkt Antwerps
parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. Het parket laat ook weten dat het onderzoek snel gevoerd zal worden om de verdachte zo spoedig mogelijk voor de correctionele rechtbank te krijgen.

Ook het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding dient opnieuw klacht in tegen de man.

Minister van Justitie Turtelboom wil weinig commentaar kwijt, maar zei donderdagmiddag dat alles in het werk gesteld zal worden om een stevig dossier op stellen, opdat Belkacems Belgische nationaliteit kan
worden afgenomen. Zo zou België hem aan Marokko kunnen uitleveren, zoals dat land vraagt.

Website offline
Een blik op de website van de groepering, leert ook dat die offline is gehaald. Woensdag was de website nog beschikbaar.

Of er een link is met de gerechtelijke actie tegen Belkacem, is nog niet duidelijk. Ook in 2010 werd de website van de organisatie als eens offline gehaald na commotie rond het optreden van de organisatie tijdens een lezing van Benno Barnard in Antwerpen.

'Oorlog tegen moslims'
In een reactie op de arrestatie van Belkacem noemt Sharia4Belgium de "arrestatie onderdeel van een oorlog tegen de islam en de moslims". In een persbericht zegt de vereniging dat "Abu Imran (bijnaam van Belkacem, red.) niet opriep tot geweld. "Zijn enige 'misdaad' is het ontmaskeren van deze corrupte democratie en het falen van mensgemaakte wetten."

Nog volgens de organisatie heeft de arrestatie "alles te maken met moslims die de waarheid durven te zeggen in deze tijden van onderdrukking die wij ervaren door deze Gestapo-regering."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?